Spopadi na ruski strani. Obmejno vas naj bi zavzela protikremeljska milica

Svet 22. Maj 202309:48 > 20:01 11 komentarjev
Vojna v Ukrajin
Sofiia Gatilova/REUTERS (Fotografija je simbolična)

Proukrajinska ruska milica naj bi zavzela vas na ruski strani v regiji Belgorod, ki je tik ob meji z Ukrajino, pišejo tuji mediji. Guverner omenjene regije je spopade potrdil, trenutno naj bi potekala evakuacija civilistov.

Ob ruski meji z Ukrajino so danes izbruhnili spopadi. Po pisanju britanskega Guardiana naj bi samooklicane proukrajinske ruske enote napadle ruske vasi, eno naj bi zavzele.

Šlo naj bi protikremeljsko milico Legija svoboda Rusija, ki si, kot opisuje, prizadeva za osvoboditev Rusije izpod režima Vladimirja Putina.

Omenjena enota trdi, da je prečkala rusko mejo in zavzela naselje Kozinka, svoje vojake pa naj bi poslali tudi v mesto Grajvoron v regiji Belgorod. 

Milica je do zdaj obstajala zgolj na družbenih omrežjih in ni znano, ali je kdaj sodelovala v kakšnih bitkah.

Kaj točno se dogaja na terenu, ni znano.

Tako ruski kot ukrajinski uradniki so sicer potrdili spopade na meji. Na videoposnetkih, ki so zakrožili po družbenih omrežjih, pa je videti oklepna vozila in vojake, ki prečkajo rusko mejno postojanko v bližini Grajvorona in ruske helikopterje, ki izstreljujejo rakete, poroča Guardian.

Guverner belgorodske regije Vjačeslav Gladkov je potrdil napade in zapisal, da je “sabotažna in izvidniška skupina ukrajinskih oboroženih sil vstopila na ozemlje okraja Grajvoron”.

Ruske sile po njegovih besedah medtem “izvajajo potrebne ukrepe za odstranitev sovražnika”. Kot ga še povzema Guardian, oblasti evakuirajo civiliste iz regije. Ukrajina pa naj bi že zanikala povezavo z domnevno ruskimi borci, saj da delujejo neodvisno in niso pod vojaškim nadzorom.

Rusija zjutraj napadla Dnipropetrovsk

Rusija je danes ponoči z brezpilotnimi letali in manevrirnimi raketami napadla regijo Dnipropetrovsk na vzhodu Ukrajine.

Ranjenih je bilo najmanj osem ljudi, od katerih so morali tri odpeljati v bolnišnico, je sporočil guverner regije Sergij Lisak in dodal, da je ukrajinska zračna obramba sestrelila 20 brezpilotnih letal in štiri rakete.

Lisak je na Telegramu objavil tudi fotografije hudo poškodovanih stavb, vključno z zasebnimi hišami, stanovanjskimi bloki, ter avtomobilov.

Sestreljena brezpilotna letala so bila po navedbah ukrajinskih letalskih sil iranskega tipa šahed-136/131. Poleg tega so letalske sile Kijeva sporočile, da so sestrelile rusko bojno letalo suhoj su-35. Nad regijo Dnipropetrovsk so sicer ruske sile v nočnem napadu skupno izstrelile 16 raket različnega tipa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija je ta mesec po skoraj dvomesečnem zatišju in v luči prihajajoče ukrajinske protiofenzive okrepila raketne napade in napade z brezpilotnimi letali.

Spopadi za Bahmut se nadaljujejo

Medtem so ukrajinske oborožene sile v jutranjih urah sporočile, da še vedno nadzirajo enega od predelov v mestu Bahmut, spopadi za njegov nadzor pa se nadaljujejo. Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin, ki je skupaj z ruskimi oblastmi nedavno naznanil zavetje mesta, pa je izjavil, da bo do 1. junija položaje Wagnerja v Bahmutu predal ruski vojski.

Bahmut, spopadi
Ukrainian Armed Forces/REUTERS

“Spopadi za mesto Bahmut se nadaljujejo,” je danes zatrdila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar in pojasnila, da so njihove enote ohranile nadzor nad enim od delov mesta. V nedeljo je tudi dejala, da so ukrajinske sile mesto delno obkolile, kar naj bi oteževalo sovražnikovo navzočnost v Bahmutu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kaj padec Bahmuta pomeni za vojno v Ukrajini? Simbol česa je Bahmut? In kakšne so obeti za težko pričakovano ukrajinsko protiofenzivo? Na N1 smo pogovarjali s strokovnjakoma.

Prigožin je sicer v soboto zatrdil, da so njegove sile zavzele Bahmut, za kar jim je nato čestital tudi ruski predsednik Putin. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pa je kmalu za tem zanikal trditve ruske strani.

Jedrska elektrarna Zaporožje ponovno priključena na omrežje

Ukrajinska jedrska elektrarna Zaporožje na jugu države, ki je bila danes začasno izključena iz ukrajinskega električnega omrežja, je nanj ponovno priklopljena, je sporočil ukrajinski upravljavec energetskih objektov Ukrenergo. Ob tem je zagotovil, da je elektrike dovolj za pokritje potreb potrošnikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Elektrarna prehaja na napajanje iz ukrajinskega energetskega sistema,” je sporočil državni operater Ukrenergo. Pojasnil je, da “kljub jutranjemu napadu sovražnika ukrajinski energetski sistem deluje stabilno”, in zagotovil, da je elektrike dovolj za pokritje potreb potrošnikov.

Ruska uprava nuklearke Zaporožje je pred tem danes sporočila, da je elektrarna ponovno odrezana od električnega omrežja zaradi prekinitve visokonapetostnega voda in da njeno delovanje zagotavljajo rezervni dizelski generatorji. Po navedbah ukrajinskega jedrskega operaterja Energoatoma je bil izpad posledica ruskih nočnih zračnih napadov na sosednjo regijo Dnipropetrovsk, v katerih je bilo ranjenih najmanj osem ljudi.

Jedrska elektrarna Zaporožje je pod nadzorom ruskih sil od lanskega marca, v tem času pa je bila večkrat odrezana od ukrajinskega električnega omrežja. Elektrika je sicer nujna za delovanje črpalk za kroženje vode za hlajenje reaktorjev in bazenov z jedrskim gorivom.

Rezervni dizelski generatorji lahko potrebe elektrarne po navedbah Energoatoma zagotavljajo približno deset dni, kasneje pa lahko pride do nesreče z radioaktivnimi posledicami, če njeno zunanje napajanje ni obnovljeno. To je bil sicer že sedmi primer izpada elektrike v nuklearki, odkar so nadzor nad njo prevzeli Rusi.

Poleg izpadov elektrike strah pred jedrsko nesrečo vzbuja tudi občasno obstreljevanje v okolici objekta. V luči tega si Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) že dlje časa prizadeva, da bi na območju elektrarne, vzpostavili varno cono in s tem zmanjšali tveganje za nesrečo.

Vodja IAEA Rafael Grossi je danes po izpadu elektrike v elektrarni na Twitterju zapisal, da so razmere na področju jedrske varnosti v objektu “izjemno ranljive” in vnovič pozval k dogovoru glede zaščite nuklearke, sicer največje v Evropi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje