“V Gazi živijo v vse hujši grozi”: napadi vztrajajo, pomoči ni dovolj

Svet 06. Dec 202310:48 > 21:06 3 komentarji
Ranjenci po zračnem napadu na Rafo
Pomoč ranjencem po zračnem napadu na Rafo (Foto: REUTERS/Hatem Khaled)

Združene države Amerike, Evropska unija in Združeni narodi opozarjajo na vse slabše humanitarne razmere v Gazi. Dostop do kritičnih območij je otežen, ljudje pa živijo v vse hujših razmerah. Izraelska vojska napade usmerja predvsem v južni del enklave, pripadniki obrambnih sil so vkorakali v Han Junis.

V Gazi primanjkuje goriva, hrane in vode. Pomoči, ki prihaja v palestinsko enklavo, pa ni dovolj, poudarjajo na ameriškem zunanjem ministrstvu. “Število tovornjakov, ki trenutno vstopajo v Gazo, znaša približno 100 na dan, kar je manj kot prejšnji teden v času prekinitve ognja. Moralo bi jih biti več,” so prepričani.

Tega se zaveda tudi Evropska unija, ki bo zato v decembru organizirala dodatno pomoč. Kot je danes sporočila Komisija, bo tja poletelo šest dodatnih paketov humanitarne pomoči. S skupaj več kot 30 zračnimi prevozi bodo v Gazo prepeljali zasilna bivališča, higienske potrebščine in medicinske pripomočke, ki bi jih zagotovile članice EU.

Dim po raketnem napadu na Gazo
Raketni napad na Gazo (Foto: PROFIMEDIA)

Da bi zagotovili celovit odziv na bližnjevzhodno krizo, bo EU povečala tudi podporo zdravstvenemu sistemu v Egiptu, kamor prihajajo evakuirani z območja Gaze. Da se slabe razmere poznajo tudi na sosednjih državah, je danes na srečanju opozoril tudi komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Da Palestinci v Gazi živijo v popolni in vse hujši grozi, je danes opozoril tudi visoki komisar ZN za človekove pravice Volker Türk. “Katastrofalne razmere, ki se odvijajo v Gazi, je bilo mogoče v celoti predvideti in preprečiti. Moji humanitarni kolegi so razmere opisali kot apokaliptične,” je dodal.

Da se razmere v Gazi hitro spreminjajo v katastrofo, ki ima lahko nepopravljive posledice za Palestince kot celoto, je danes opozoril tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Poudaril je, da na mednarodni skupnosti leži odgovornost, da uporabi ves svoj vpliv in prepreči nadaljnje zaostrovanje in konča krizo.

Na jugu enklave bivajo v šotorih

Humanitarne razmere se zaostrujejo tudi na jugu, kamor se je na začetku konflikta zatekla večina prebivalcev s severa. Izraelska vojska namreč krepi napade, v torek je po navedbah očividcev vdrla v drugo največje mesto Han Junis. Več tisoč ljudi na območju mesta biva v šotorih.

Vsem prebivalcem sicer svetujejo, naj se evakuirajo na zahod mesta oziroma v Rafo ob meji z Egiptom, saj se obstreljevanja nadaljujejo.

Nočno obstreljevanje Han Junisa
Nočno obstreljevanje Han Junisa (Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Svetovni program za hrano (WFP) pod okriljem ZN opozarja, da je od prekinitve sedemdnevnega premirja med Hamasom in Izraelom dostava pomoči v Gazo skoraj nemogoča, nadaljevanje konflikta pa ogroža življenje humanitarnih delavcev.

Izraelska vojska ob napredovanju na jugu palestinske enklave poroča tudi o velikem skladišču orožja, ki naj bi ga odkrili na severu. Med drugim naj bi bilo v njem veliko raket, ročnih bomb in brezpilotnih letalnikov. Po navedbah vojske so nekaj orožja uničili na kraju samem, nekatere kose pa so poslali v nadaljnjo preiskavo.

Nasilje se širi na Zahodni breg

V senci vojne v Gazi izraelska vojska širi tudi naselbine v vzhodnem Jeruzalemu, in to nezakonito, opozarjajo izraelske nevladne organizacije. Polovica nove jeruzalemske soseske s 1738 stanovanjskimi enotami bo namreč v vzhodnem delu mesta, ki ga Izrael okupira.

Na nasilje na Zahodnem bregu je na današnji virtualni konferenci opozorila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon. “Načrti izraelske vlade za nove naselbine ne vodijo k vzpostavitvi miru,” je dejala Fajon. Ob tem se je zavzela za sklic mirovne konference, ki bi vključevala vse relevantne deležnike, s poudarkom na ključni vlogi EU, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ministrica je danes še dejala, da je Slovenija v odzivu na humanitarno krizo povečala pomoč palestinskemu prebivalstvu in jo bo zagotavljala tudi v prihodnje.

Tudi skupina G7 oziroma voditelji Nemčije, Francije, Italije, Japonske, Kanade, ZDA in Velike Britanije so danes razpravljali o porastu izraelskega nasilja na Zahodnem bregu. Ob tem so opozorili tudi, da Hamas še vedno predstavlja grožnjo Izraelu in pozvali k nujnim ukrepom za obvladovanje humanitarne krize. “Hamasove izjave kažejo na to, da bodo tudi v prihodnje napadali Izrael,” so zapisali. Pozvali so tudi k izpustitvi talcev iz Gaze.

Po vojaški zmagi leta 1967 je Izrael okupiral Zahodni breg in vzhodni Jeruzalem, slednjega pa si je kasneje enostransko priključil. Po navedbah nevladne organizacije, ki nasprotuje izraelskim naselbinam, Ir Amin v vzhodnem Jeruzalemu živi okoli 300.000 Palestincev in 200.000 Izraelcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje