Torkov volilni dan v ZDA prinesel zmage zagovornikom pravice do izbire

Svet 09. Nov 202220:18 2 komentarja
Joe Biden
Leah Millis/REUTERS

V petih ameriških zveznih državah so se na torkov volilni dan volilci opredeljevali tudi do pravice do splava, ki ponekod po ZDA ni več zagotovljena, odkar so junija vrhovni sodniki sprejeli prelomno sodbo. Polega tega, da so pravico do splava podprli v več državah z demokratsko večino, so pomembno zmago zagovorniki pravice do izbire zabeležili v konservativnem Kentuckyju, kjer so volivci zavrnili ustavno dopolnilo o prepovedi splava.

Zagovorniki pravice do splava v ZDA so v torek ob robu vmesnih volitev na referendumih v več zveznih državah zabeležili zgodovinske zmage.

O pravici do splava so v več zveznih državah odločali po tem, ko je ameriško vrhovno sodišče junija ukinilo to, na zvezni ravni zagotovljeno pravico po vsem ozemlju ZDA na podlagi razsodbe Roe proti Wade iz leta 1973. Odločitev o tej pravici je odtlej v rokah posameznih zveznih držav.

V 13 zveznih državah je zdaj splav v večini primerov prepovedan, v ostalih pa so pomembno omejili dostop do njega, poroča britanski BBC.

Na torkovih referendumih so po poročanju ameriških medijev pravico do splava pričakovano potrdili v Kaliforniji, Michiganu in Vermontu, večinsko demokratskih državah, kjer bo odslej zagotovljena tudi v ustavi.

Zmaga za človekove pravice tudi v konservativnem Kentuckyju

Pomembno zmago pa so zagovorniki pravice do splava dosegli v konservativnem, trdno republikanskem Kentuckyju, kjer so volivci zavrnili ustavno dopolnilo o prepovedi splava, katerega cilj je bilo preprečiti kakršno koli zaščito te pravice. Dopolnilo bi namreč onemogočilo izpodbijanje prepovedi na ravni zvezne države, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

splav
Evelyn Hockstein/REUTERS

V tej državi so takoj po omenjeni odločitvi vrhovnega sodišča namreč sprejeli zakon o prepovedi splava. Nato je več organizacij sprožilo pravne postopke za njegovo razveljavitev.

Da bi blokirali ta pravna sredstva, so nasprotniki splava predlagali spremembo ustave zvezne države tako, da bi zapisali, da ne “ščiti” pravice do splava. O tem ustavnem dopolnilu so nato v torek odločali na referendumu. Če bi dopolnilo sprejeli, bi takoj ustavili sodne postopke, zaščitili pa bi veljavno zakonodajo, ki ne predvideva izjeme v primeru posilstva ali incesta.

Toda 52 odstotkov volivcev je dopolnilo zavrnilo. “To je pomembna zmaga, ki postavlja temelje za prihodnji napredek,” je ocenil Guttmacherjev inštitut, ki zagovarja pravico do splava in kontracepcije po vsem svetu.

“Po vsej državi smo videli jasno zavračanje odločitve vrhovnega sodišča,” pa je v odzivu na izide referendumov dejala Nancy Northup, predsednica Centra za reproduktivne pravice, ki zagovarja pravico do splava. Ocenila je, da so se volivci močno mobilizirali, da povrnejo pravico, ki jim jo je vzelo vrhovno sodišče. “Ne želijo, da bi politiki nadzorovali njihova telesa in njihovo prihodnost,” je dodala.

Rezultat referenduma pa še vedno ni znan v Montani, kjer skušajo s predlogom zakona dati zarodkom pravni status osebe. Po poročanju ameriških medijev se zdi, da so predlog zavrnili.

Na torkovih volitvah sredi predsedniškega mandata so sicer v ZDA volili člane predstavniškega doma kongresa in tretjino senatorjev ter člane državnih kongresov, ponekod pa tudi guvernerje. Potekali so tudi drugi referendumi.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje