Turška policija pridržala več kot 600 migrantov

Svet 28. Jul 202118:41 0 komentarjev
migranti
Umit Bektas/REUTERS

Turška obalna straža je pridržala več kot 200 migrantov, med njimi Afganistance in Sirce, ki so na ribiški ladji skušali prečkati Egejsko morje v smeri Grčije. Gre za eno največjih skupin migrantov, ki so jo prestregli letos. Obenem je policija v Istanbulu v raciji pridržala 415 nezakonitih migrantov.

Na ladji je bilo 231 migrantov iz Afganistana, Sirije, Irana, Eritreje, Jemna in Pakistana. Turška obalna straža jih je prestregla pred mestom Ayvacik v bližini grškega otoka Lezbos. Policija je pridržala tudi domnevna organizatorja poti, ki so jima migranti plačali po 6000 do 7000 dolarjev.

Medtem je v Istanbulu policija v večji raciji pridržala 415 nezakonitih migrantov, ki so jih predali pristojnim oblastem s področja migracij. Med pridržanimi je 129 Afganistancev in 141 Sircev. V vzhodni provinci Van pa so prestregli avtobuse s 86 Afganistanci, ki so nezakonito vstopili v Turčijo. Policija je ob tem aretirala tudi domnevne tihotapce.

Grčija pozvala EU, naj pritisne na Turčijo

Grčija je medtem danes znova pozvala Evropsko unijo, naj pritisne na Turčijo glede sprejemanja zavrnjenih prosilcev za azil. Trenutno je na grških otokih 1908 migrantov, ki so jim zavrnili prošnjo za azil, so sporočili iz Aten.

Glede na dogovor med Evropsko unijo in Ankaro iz leta 2016 bi morala Turčija te migrante prevzeti. Ankara je lani sicer domnevno zaradi epidemije covida-19 nehala sprejemati migrante. Atene so prosile za pomoč EU že v januarja, vendar na tem področju ni napredka.

Turčija si trenutno želi posodobitev dogovora z EU, predvsem v luči umika mednarodnih sil iz Afganistana in možnosti ponovne okrepitve migrantskega toka. Turški obrambni minister Hulusi Akar je v ponedeljek sporočil, da so okrepili nadzor na mejah. Dodatno Turčija gradi tudi zid na delu meje z Iranom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!