Turški predsednik na obisku na Severnem Cipru o rešitvi dveh držav

Svet 20. Jul 202115:17 > 15:19 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/REUTERS

Turčija je edina država, ki priznava Severni Ciper. Trdi, da je edina možnost za zgladitev sporov na otoku, da po skoraj pol stoletja ciprski Grki in mednarodna skupnost priznajo obstoj dveh suverenih držav.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da se lahko mirovni pogovori o prihodnosti razdeljenega Cipra nadaljujejo le na podlagi dveh držav.

Turčija, ki je edina država, ki priznava Severni Ciper, trdi, da je edina možnost za zgladitev sporov na otoku, da po skoraj pol stoletja ciprski Grki in mednarodna skupnost priznajo obstoj dveh suverenih držav, piše tiskovna agencije Reuters. Ciprski Grki zavračajo dogovor dveh držav, saj bi to namigovalo suverenost severnega dela otoka, kar je po njihovem nezakonito.

“Nov pogajalski proces se lahko izvede le med obema državama. Prav imamo in naš prav bomo branili do konca,” je povedal turški predsednik.

Zamrznjeni konflikt

Ciper se je po turški invaziji 20. julija 1974 razdelil na dva dela. Le nekaj dni prej je grška vojaška hunta skušala otok združiti z Grčijo. Oba dela Cipra sta današnji dan zaznamovala različno. Medtem ko so na severnem delu vihrale rdeče-bele turške in zastave zastave ciprskih Turkov, so se na jugu prestolnice zbudili ob zvokih siren, ki zaznamujejo dan, ko so turške sile pred 47 leti pristale na otoku.

Recep Tayyip Erdogan
Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/REUTERS

Združeni narodi že desetletja skušajo rešiti vprašanje Cipra. Zamrznjen konflikt je znova v središču pozornosti zaradi naravnih bogastev v morju pred obalo otoka ter odprtja turškega dela mesta Varoša. Oblasti Severnega Cipra so ravno danes potrdile, da vztrajajo pri odprtju Varoše. V drugi fazi oživitve mesta so omogočili dostop na 3,5 odstotka površine mesta in odpravili vojaško območje, kjer velja omejeno gibanje, je danes pojasnil vodja ciprskih Turkov Ersin Tatar.

Iz grškega dela Varoše je leta 1974 okoli 40.000 prebivalcev zbežalo pred turško vojsko. Posledično je nekdanje turistično središče postalo vojaško območje, kjer je prepovedano gibanje. Že lani je Tatar napovedal, da bodo znova odprli promenado v nekdanjem letovišču, kar pa je precej razburilo ciprske Grke.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!