Papež Frančišek: Vatikan sodeluje v za zdaj še tajni misiji za mir v Ukrajini

Svet 30. Apr 202312:10 > 22:19 1 komentar
Papež Frančišek
Vincenzo Pinto/via REUTERS

Papež Frančišek je novinarjem ob vrnitvi iz Budimpešte povedal, da Vatikan sodeluje v misiji za dosego miru v Ukrajini, ki pa še ni javna. Medtem je namestnik ukrajinskega zunanjega ministra in nekdanji ukrajinski veleposlanik v Nemčiji Andrij Melnik ocenil, da "ni nemogoče", da bi Kitajska prevzela vlogo posrednice pri doseganju miru.

Papež Frančišek, ki se je že večkrat zavzel za mir v Ukrajini, je novinarjem na letalu ob povratku iz Budimpešte v Rim povedal, da Vatikan sodeluje v misiji, ki si prizadeva za konec konflikta med Rusijo in Ukrajino.

Več podrobnosti o misiji, ki še ni “javna”, ni razkril, je pa povedal, da je “pripravljen narediti vse, kar mora biti narejeno”. “Menim, da se do miru vedno pride prek odprtih kanalov. Nikoli se ne da doseči miru ob blokadah,” je komentiral po navedbah tiskovne agencije Reuters.

Papež Frančišek je po lastnih navedbah med obiskom Madžarske o razmerah v Ukrajini govoril z madžarskim premierjem Viktorjem Orbánom in metropolitom Hilarionom, predstavnikom ruske pravoslavne cerkve v Budimpešti. Kot še navaja Reuters, je papež v sklopu prizadevanj za mir že v preteklosti izrazil želji, da obišče tako Kijev kot Moskvo.

Papež Frančišek
Vincenzo Pinto/via REUTERS

Ukrajina: Kitajska bi lahko nastopila kot posrednica za mir

“Kitajci seveda zasledujejo lastne interese. Vendar menim, da sta pravična in mirna rešitev ter konec sovražnosti (v Ukrajini) bolj v skladu z interesi Pekinga kot pa ta ogromen potres brez konca za celotno svetovno ureditev,” pa je danes namestnik ukrajinskega zunanjega ministra Andrij Melnik povedal v pogovoru za nemško medijsko skupino Funke.

Nedavni telefonski pogovor ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega s kitajskim voditeljem Ši Džinpingom – prvi po začetku vojne pred nekaj več kot 14 meseci – je bil “velik korak naprej pri krepitvi naših odnosov s Kitajsko in končanju ruske agresije,” je dodal Melnik. Poudaril je še, da je za Kijev nujen pogoj umik vseh ruskih enot z zasedenih ozemelj, poroča dpa.

Kitajsko stališče o politični rešitvi konflikta v Ukrajini namreč ne poziva k absolutnemu umiku Rusije z območij, ki jih je zasedla v zadnjem letu, niti s polotoka Krim, ki si ga je priključila leta 2014. Navsezadnje se “hudič skriva v podrobnostih”, je ob tem dejal Melnik.

Februarja je Kitajska predstavila mirovni načrt za rešitev konflikta v Ukrajini, v katerem je v 12 točkah med drugim pozvala k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvarila pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv Zahoda na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije. Po besedah generalnega sekretarja zveze Nato Jensa Stoltenberga pa Peking ni verodostojen za posredovanje v konfliktu tudi zato, ker ruske invazije ni obsodil.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje