Umrl ameriški pevec in glasbeni producent Lamont Dozier

Magazin 09. Avg 202219:04 > 19:05 0 komentarjev
Lamont Dozier
PROFIMEIDA

Ameriški pevec, tekstopisec in glasbeni producent Lamont Dozier je umrl v ponedeljek v starosti 81 let. Bil je avtor uspešnic založbe Motown. Pesmi je pisal tako za ameriško žensko skupino The Supremes kot moški kvartet The Four Tops ter skupini The Isley Brother in Martha and the Vandellas ter pevca Marvina Gayea.

Novico o njegovi smrti je danes na Instagramu potrdil njegov sin Lamont Dozier Jr. “Počivaj v nebeškem miru, oče!” je zapisal in objavil fotografijo z očetom.

Kot član ustvarjalne skupine tekstopiscev Holland, Dozier, Holland se je Dozier s številnimi ploščami uvrstil na prvo mesto glasbenih lestvic ter bil dobitnik glasbene nagrade grammy. Med njegove glasbene hite sodijo pesmi Baby Love, Nowhere to Run, How Sweet It Is (to Be Loved by You) and You Can’t Hurry Love, na spletni strani poroča britanski BBC.

Dozier je skupaj z Brianom Hollandom sodeloval kot glasbeni aranžer in producent, medtem ko se je njun prijatelj in sodelavec Eddie Holland osredotočil na besedila in vokalno produkcijo. Vsi trije so oblikovali vpliven zvok slavne detroitske založbe s skladbami, kot so This Old Heart of Mine (Is Weak for You), Reach Out I’ll Be There in Heat Wave.

Dozier, rojen leta 1941 v Detroitu, je sprva posnel tudi nekaj neuspešnih plošč za različne lokalne založbe, preden se je leta 1962 združil z bratoma Holland, ki so bili glavni tekstopisci in producenti založbe Motown Berryja Gordyja.

S glasbenikom Philom Collinsom je Dozier sodeloval tudi pri pesmi Two Hearts za film Buster, ki je prejela nagradi grammy in zlati globus ter bila nominirana za oskarja.

Dozier in brata Holland so bili leta 1990 sprejeti v rockenrolsko Dvorano slavnih. Kasneje so dobili tudi svoje zvezde na hollywoodskem Pločniku slavnih.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!