Umrl je nekdanji kitajski predsednik Džjang Dzemin

Svet 30. Nov 202209:55 > 13:19 0 komentarjev
Džjang Dzemin
Jeff Mitchell/REUTERS

Nekdanji kitajski predsednik Džjang Dzemin, ki je prišel na oblast po protestih na Trgu nebeškega miru, je umrl pri 96 letih, poroča BBC, ki povzema državne medije. Bil je najdlje živeči vrhovni voditelj v zgodovini Ljudske republike Kitajske.

Kitajska tiskovna agencija Šinhua je sporočila, da je v sredo okoli poldneva po lokalnem času umrl nekdanji kitajski voditelj Džjang Dzemin. Velja za eno ključnih osebnosti kitajske zgodovine zadnjih desetletij, ki je Kitajsko vodil v času, ko je doživela visoko gospodarsko rast. Dzemin, ki je bil star 96 let, naj bi umrl zaradi levkemije in odpovedi organov, poroča Guardian.

Kitajski vrh je ob smrti nekdanjega voditelja objavil posebno pismo, v katerem je zapisal, da je njegova smrt “nepredstavljiva izguba za Komunistično partijo, vojsko in vse ljudi”, kitajske medije povzema ameriški CNBC. Zaradi smrti nekdanjega voditelja bodo na kitajskih državnih ustanovah zastave visele na pol droga do njegovega pogreba. Kdaj naj bi ga pokopali, kitajski državni mediji ne poročajo. Omenjajo pa, da bosta na pogrebu njegov naslednik Hu Džintao in sedanji predsednik Ši Džinping ter da nanj ne bodo povabljeni tuji voditelji.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa so že nekaj tednov krožile govorice, da je nekdanji predsednik zelo slabega zdravja. Nazadnje se je v javnosti pojavil 1. oktobra 2019. Bil je najdlje živeči vrhovni voditelj v zgodovini Ljudske republike Kitajske.

Džjang Dzemin in Bill Clinton Džjang Dzemin in Bill Clinton
Gary Cameron/REUTERS
Džjang Dzemin Džjang Dzemin
Dylan Martinez/REUTERS
Džjang Dzemin Džjang Dzemin
REUTERS
Džjang Dzemin Džjang Dzemin
Jason Lee/REUTERS
Džjang Dzemin Džjang Dzemin
REUTERS
Džjang Dzemin Džjang Dzemin
REUTERS

Tudi po upokojitvi njegov vpliv ostal močan

Dzemin se je na oblast povzpel po krvavem zatiranju protestnikov leta 1989 na pekinškem Trgu nebeškega miru, zaradi česar je bila Kitajska deležna kritik mednarodne skupnosti. Dogodek je prav tako sprožil hud boj za oblast v samem vrhu kitajske komunistične partije, ki je privedel do tega, da je Dzemin postal generalni sekretar vladajoče kitajske komunistične partije, na čelu katere je bil do leta 2002. Predsedniški položaj je zasedal med letoma 1993 in 2003.

Nekdanji predsednik je med vodenjem države nadziral mirno predajo Hongkonga leta 1997, Kitajska pa je bila pod njegovim vodstvom leta 2001 sprejeta v Svetovno trgovinsko organizacijo. Največ kritik si je nakopal zaradi ostrega zatiranja verske sekte Falun Gong leta 1999, poroča BBC.

Tudi po uradni upokojitvi leta 2005 je Dzemin s svojimi tesnimi sodelavci močno vplival na politično življenje na Kitajskem, poročajo tuje tiskovne agencije.

V 90. se je srečal tudi s Kučanom in Drnovškom

Nekdanji kitajski predsednik se je v 90. letih prejšnjega stoletja srečal tudi z dvema slovenskima politikoma. Takratni predsednik vlade Janez Drnovšek ga je spoznal med uradnim obiskom Kitajske februarja 1995, leto dni kasneje (oktobra 1669) pa ga je med obiskom Kitajske spoznal še takratni predsednik republike Milan Kučan. Sprejeli so ga z vojaškimi častmi.

Janez Drnovšek in Džjang Dzemin Janez Drnovšek in Džjang Dzemin
BOBO
Milan Kučan in Džjang Dzemin Milan Kučan in Džjang Dzemin
BOBO
Janez Drnovšek in Džjang Dzemin Janez Drnovšek in Džjang Dzemin
BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!