Upanja, da bi po brodolomu našli preživele, vse manj

Svet 16. Jun 202315:21 0 komentarjev
Grčija
Preživeli v nesreči se sestane s sorodniki. (Foto: Stelios Misinas /REUTERS)

Po nesreči ladje, na krovu katere naj bi bilo tudi do več sto prebežnikov, je vse manj upanja, da bi našli preživele. Obalna straža je razširila območje iskanja, številni grški mediji pa poročajo, da bi se iskanje lahko končalo že danes, saj menijo, da skorajda ni več možnosti, da bi našli preživele.

V Grčiji tudi danes nadaljujejo iskanje morebitnih preživelih po hudi nesreči ladje s prebežniki, ki je v sredo potonila v Jonskem morju. Obalna straža je razširila območje iskanja, čeprav možnosti, da bi našli preživele, skorajda ni več. Zaradi tega številni grški mediji poročajo, da bi se iskanje lahko zaključilo že danes.

“Upanja, da bomo našli preživele, je vsako minuto manj, vendar se mora iskanje kljub temu nadaljevati,” je dejala tiskovna predstavnica agencije ZN za begunce (UNHCR) Stela Nanu.

Koliko ljudi je bilo na čolnu, še vedno ni znano. Po besedah rešenih prebežnikov je bilo na krovu ladje več kot 700 ljudi, od tega približno sto otrok. Večina jih očitno ni mogla pravočasno zapustiti 30 metrov dolge in zarjavele ladje, ko se je ta v sredo zjutraj prevrnila in potonila približno 92 kilometrov od jugozahodne obale Grčije.

Po podatkih obalne straže so doslej našli 78 trupel, preživelo pa je 105 ljudi, ki so jih nastanili v pristanišču Kalamata. V četrtek je policija aretirala devet preživelih, ki so obtoženi povzročitve smrti iz malomarnosti, trgovine z ljudmi in članstva v kriminalni združbi. Eden od njih naj bi bil kapitan ladje, poroča britanski BBC.

V preteklih dneh so se ob sklicevanju na pričanja preživelih pojavile obtožbe, da naj bi se ladja začela potapljati po tem, ko jo je grška obalna straža začela vleči z vlečno vrvjo. Tiskovni predstavnik obalne straže Nikos Alexiou je danes to odločno zanikal. Zatrdil je, da vlečne vrvi niso uporabili in dodal, da ladja ni prosila za pomoč, zato tudi niso mogli posredovati. Tiskovni predstavnik vlade Ilias Siakantaris je medtem pojasnil, da je obalna straža uporabila vrv kot oporo, da se je približala ladji. Tudi on pa je poudaril, da niso uporabili vlečne vrvi.

Preživeli prebežniki
Fotot: Stelios Misinas/REUTERS

Obtožbe na račun oblasti

V Grčiji se vrstijo obtožbe na račun tako trenutne prehodne kot nekdanje vlade, zlasti iz levičarskih strank. Te odgovornost za nesrečo pripisujejo predvsem nekdanji konservativni vladi in njenemu strogemu nadzoru na morju. Zaradi tega naj bi namreč tihotapci izbirali nevarnejše in daljše poti, da bi dosegli Italijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Nesreča se je zgodila v času notranjepolitičnih pretresov v državi. 25. junija bodo potekale nove parlamentarne volitve. Na prvih je sicer prepričljivo zmagala Konservativna stranka Nova demokracija, toda brez večine za samostojno oblikovanje vlade.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!