V Afganistanu uvajajo policijsko uro, na begu vse več ljudi

Svet 24. Jul 202116:17 0 komentarjev
Meja med Tadžikistanom in Afganistanom
Shamil Zhumatov/REUTERS

Nočna ura bo v skoraj vseh afganistanskih provincah veljala med 22. in 4. uro. Spopadi med afganistanskimi varnostnimi silami in talibani se nadaljujejo, ZDA pa se ne ukvarjajo le z umikom svojih vojakov, temveč tudi z reševanjem prebivalcev Afganistana, s katerimi so sodelovale v času vojne.

Afganistanska vlada je danes v 31 od 34 provinc države uvedla nočno policijsko uro. “Da bi zajezili nasilje in omejili gibanje talibanov, smo v 31 provincah po državi uvedli nočno policijsko uro,” je sporočilo notranje ministrstvo. Izjema so le province Kabul, Pandžšir in Nangarhar, piše francoska tiskovna agencija AFP. Policijska ura bo veljala med 22.00 in 4.00 po lokalnem času.

Ob skoraj dokončanem umiku tujih sil pod ameriškim vodstvom iz Afganistana (umik je končan v 95 odstotkih) talibani nadzorujejo približno polovico od 400 okrožij v državi ter nekatere pomembne mejne prehode. Boji so se med afganistanskimi oblastmi in talibani po kratkem zatišju med muslimanskim praznikom kurban bajram ta teden spet nadaljevali.

V zadnjih tednih je afganistanskim varnostnim silam umikanju navkljub na pomoč priskočila ameriška vojska, ki je izvajala zračne napade, da bi odvrnili ofenzive talibanov, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Talibani so ameriško vojsko v petek opozorili, naj ne izvajajo zračnih napadov, saj ti po njihovo pomenijo kršitev dogovora, ki so ga ZDA in talibani sklenili lani.

Kabul
REUTERS

Ofenziva talibanov sili ljudi v beg

Zaradi uspešne ofenzive talibanov se prebivalci Afganistana odločajo za beg. Predsednik ZDA Joe Biden je za reševanje “nepričakovanih nujnih” potreb beguncev odobril porabo zneska v višini 100 milijonov ameriških dolarjev, pomoč iz ZDA pa bo prav tako prišla v obliki storitev agencij. Znesek bo namenjen tudi za reševanje položaja prebivalcev Afganistana, ki so sodelovali z ZDA (prevajalci in drugo osebje), in ki se v strahu za svoje življenje umikajo iz države skupaj s tujimi vojaki. Sodelavcem, ki izpolnjujejo pogoje, bodo podelili tako imenovane “posebne priseljenske vizume”. Od decembra 2014 so ZDA svojim afganistanskim sodelavcem odobrili 26.500 tovrstnih vizumov.

Prve skupine afganistanskih sodelavcev ZDA in člani njihovih družin – skupno so na State Departmentu prejšnji mesec pričakovali do 18.000 prošenj za vizum – bodo v vojaško oporišče Fort Lee (Virginia) predvidoma prispele še pred koncem meseca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!