V Azerbajdžanu priprli preiskovalno novinarko: deseti primer od novembra lani

Svet 15. Jan 202421:26 0 komentarjev
Elnara Gasimova
Elnara Gasimova (Foto: posnetek zaslona/Mikroskop Media in English/Facebook)

Pravosodne oblasti v Azerbajdžanu so danes odredile več kot dvomesečni pripor za novinarko ugledne preiskovalne medijske hiše, ki so jo obtožili tihotapljenja denarja. Gre za že deseti primer pridržanja novinarjev v Azerbajdžanu od novembra lani.

Tožilstvo je Elnaro Gasimovo in še pet drugih novinarjev medijske organizacije Abzas Media obtožilo tihotapljenja denarja v državo. Novinarji obtožbe zavračajo in trdijo, da gre za povračilni ukrep zaradi njihovega preiskovalnega dela.

Sodišče je danes odločilo, da mora Gasimova v pripor za dva meseca in 17 dni zaradi tihotapljenja, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njen odvetnik. Novinarka je prepričana, da je njeno pridržanje posledica dejstva, da je po aretaciji njenih kolegov nadaljevala novinarsko delo, je še pojasnil.

Po mnenju skupin za človekove pravice gre pri aretacijah, uperjenih proti opozicijskim in neodvisnim medijem, za okrepitev dolgotrajnega zatiranja svobode medijev v državi, ki jo od leta 2003 vodi predsednik Ilham Alijev.

Od novembra lani je bilo v Azerbajdžanu aretiranih najmanj devet drugih novinarjev, med njimi pet iz Abzas Media, trije iz spletnega kanala Kanal 13 in neodvisni novinar Kanala 11. Med aretiranimi iz Abzas Media, ki spremlja predvsem primere korupcije, v katere so vpletene politične elite, sta bila tudi odgovorna urednica Sevinj Vagifgizi in direktor Ulvi Hasanli, poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!