V britanskem parlamentu zaskrbljeni zaradi domnevnih kitajskih vohunov

Svet 13. Sep 202314:32 0 komentarjev
Rishi Sunak
Rishi Sunak. (Foto: PROFIMEDIA)

V britanskih medijih odmeva novica, da naj bi britanska obveščevalna služba že pred leti opozorila na domnevne kitajske vohune med poslanskimi kandidati konservativcev. Oba kandidata so v stranki takrat brez pojasnil nemudoma odstranili z liste. Na Otoku so konec tedna razkrili še ločene primere domnevnega kitajskega vohunjenja. Tudi sicer se Kitajska pogosto znajde na tapeti britanske vlade. Pojavlja se vprašanje, ali bi Velika Britanija morala zaostriti svojo politiko do te svetovne velesile.

Britanska obveščevalna služba MI5 je pred leti posvarila konservativce, da bi lahko bila dva poslanska kandidata kitajska vohuna, je danes dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Maria Caulfield.

MI5 je konservativce o domnevnih vohunih, ki naj bi bila povezana s kitajsko komunistično partijo, posvarila že leta 2021 in 2022. Pri stranki so nemudoma ukrepali in kandidata umaknili z liste.

“Ne glede na to, katera stranka bo v vladi, bodo vedno nekateri, ki jo bodo napadali, bodisi da bi dobili informacije bodisi da bi nanjo vplivali,” je dejala državna sekretarka za radio Times Radio.

Caulfield je podrobnosti opozorila glede domnevnih kitajskih vohunov razkrila, potem ko je o tem poročal časnik The Times. “Bilo je jasno, da predstavljata grožnjo,” so pri The Times navedli neimenovan vir. Kot je dodal, so ju odstranili s kandidatne liste, ne da bi jima pojasnili zakaj.

Zakaj je britanski premier pod vse večjim pritiskom?

Vlada britanskega premierja Rishija Sunaka je pod vse večjim pritiskom, naj zaostri svojo politiko do Kitajske. Ko je kandidiral za predsednika stranke je Sunak označil Peking za največjo grožnjo domači in svetovni varnosti. Odkar je premier, pa je omilil svojo retoriko, vse večji vpliv Kitajske pa označuje za strateški izziv.

Na Otoku so že konec tedna razkrili ločen primer domnevnega vohunjenja za Kitajsko. Policija je namreč spomladi aretirala dve osebi zaradi suma izdajanja državnih skrivnosti. Eden od pridržanih moških je bil raziskovalec v britanskem parlamentu. Oba so takrat ob plačilu varščine izpustili na prostost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!