V Bruslju o največji reformi na področju dobrobiti živali zadnjih 20 let

Svet 07. Dec 202314:47 0 komentarjev
prevoz živali
Slika je simbolična (Foto: PROFIEMDIA)

Evropska komisija je danes predstavila, kot navaja, predlog največje reforme na področju dobrobiti živali med transportom v zadnjih 20 letih, ob tem pa prvič doslej še nova pravila o dobrobiti in sledljivosti psov in mačk, vzrejenih za prodajo. Oboje naj bi močno povečalo dobrobit živali.

Kot so sporočili iz Bruslja, predlagajo prenovo pravil EU za prevoz živali, s čimer naj bi zagotovili boljše počutje 1,6 milijarde živali, ki se jih vsako leto prevaža v Uniji in iz nje. Nova pravila odražajo najnovejša znanstvena dognanja in tehnološki razvoj, so zatrdili.

Osredotočajo se na več področij. Prvo je skrajšanje potovalnega časa, pri čemer bo treba živali med daljšimi vožnjami raztovoriti za počitek, hranjenje in napajanje. Posebna pravila so predvidena za živali za zakol ter za ranljive živali, kot so breje živali.

V načrtu je povečanje minimalnega prostora za različne živali, pri čemer bo treba ta prostor prilagajati njihovim vrstam.

Za prevoz pri ekstremnih temperaturah bodo veljali strogi pogoji, vključno z omejitvami v času temperatur nad 30 stopinj Celzija le na nočni čas. Cestna vozila bodo morala biti glede na predlog ob temperaturah pod nič stopinj Celzija pokrita, kroženje zraka v prostoru za živali pa nadzorovano, da se bo živali zaščitilo pred izpostavljenostjo vetru. V primeru, da bodo temperature nižje od pet stopinj Celzija, potovanje ne bo smelo preseči devet ur.

Obeta se tudi zaostritev pravil za izvoz iz EU, vključno z boljšim nadzorom v tretjih državah, ko gre za izpolnjevanje enakovrednih standardov, kot veljajo v EU.

O nepotrebnem trpljenju, nedopustnih praksah pri ravnanju z živalmi, škodljivih posledicah pasemske vzreje, etičnih dilemah pri skrbi za udomačene živali in napredku pri izboljševanju njihovega počutja smo se pred časom pogovarjali tudi z dr. Ožbaltom Podpečanom, vodjo Nacionalnega centra za dobrobit živali na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in predsednikom Veterinarske zbornice Slovenije. Prispevek si lahko preberete v rubriki Poglobljeno.

Ožbalt Podpečan
Dr. Ožbalt Podpečan (Foto: Egon Parteli/N1)

V Bruslju tudi o pomenu odgovornega lastništva

Nova pravila o dobrobiti in sledljivosti psov in mačk bodo medtem po navedbah Evropske komisije prvič vzpostavila enotne standarde EU za vzrejo, namestitev in ravnanje s temi živalmi v obratih za vzrejo, trgovinah za male živali in zavetiščih.

Sledljivost psov in mačk bo okrepljena tudi z obvezno identifikacijo in registracijo v nacionalnih zbirkah podatkov, s čimer želijo v Bruslju omejiti nezakonito trgovino in izboljšati nadzor nad pogoji za dobrobit živali v obratih.

Članice EU bodo morale skrbnikom živali zagotoviti usposabljanja, vsi, ki bodo kupovali psa ali mačko, pa bodo obveščeni o pomenu odgovornega lastništva. Kot so danes pojasnili v Bruslju, je trgovina s psi in mačkami v zadnjih letih močno porasla, letno v Uniji nanese okoli 1,3 milijarde evrov. Ob tem pa se je ob rasti spletnega trga povečala nezakonita trgovina, ki zdaj predstavlja 60 odstotkov vse prodaje psov in mačk v EU.

Evropska komisija predlaga še nadaljnje korake za obravnavanje evropske državljanske pobude Evropa brez krzna. Ta se zavzema za prepoved gojenja živali za krzno in prodajo izdelkov s takim krznom na enotnem trgu. Komisija je pobudi naklonjena. Ugotavlja namreč, da dobro počutje živali še vedno močno skrbi evropske državljane.

Zakonodajni predlogi komisije zdaj romajo v Evropski parlament in Svet EU. O njih se bo do marca 2025 izrekla tudi Evropska agencija za varnost hrane (Efsa). Spremembe so bile sicer napovedane v okviru strategije Od vil do vilic, ki predstavlja načrt EU za zeleni prehod na področju kmetijstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!