V Bruslju se nagibajo k strožjim pravilom pri zasnovi trajnostnih izdelkov

Svet 22. Maj 202315:02 0 komentarjev
nakupovanje vintidž oblačil
Profimedia

V Bruslju so države članice danes sprejele stališče o predlogu uredbe o okoljsko primerni zasnovi trajnostnih izdelkov, v katerem so se zavzele za strožja pravila. Izrazile so mnenje, da bi bilo treba povsem prepovedati uničevanje neprodanih tekstilnih izdelkov, pri tem pa bi sicer veljale nekatere izjeme. Pogajalsko izhodišče mora zdaj sprejeti še Evropski parlament.

Ministri držav članic, pristojni za notranji trg in industrijo, so danes sprejeli izhodišče Sveta EU za pogajanja o predlogu uredbe o okoljsko primerni zasnovi trajnostnih izdelkov. Glede na marca lani predstavljeni predlog Evropske komisije se članice v stališču zavzemajo za strožja pravila.

Med drugim predlagajo prepoved uničevanja neprodanih tekstilnih izdelkov in obutve, pri čemer bi veljala štiriletna izjema za srednje velika podjetja ter splošna izjema za mala in mikro podjetja. S prepovedjo želijo zmanjšati okoljski vpliv oblek in dodatkov, ki so bili proizvedeni, a nikoli uporabljeni, predvsem spričo hitre rasti spletne prodaje, so zapisali na Svetu EU.

Poleg tega Svet meni, da motornih vozil ne bi smeli vključiti med blago, ki ga obsega ta predlog zakonodaje. Okoljski vpliv vozil namreč obravnava druga zakonodaja.

Prehodno obdobje in dve leti časa za prilagoditev

Pogajalsko izhodišče držav članic pa predvideva še najmanj 18-mesečno prehodno obdobje pri uveljavitvi novih pravil na področju okoljsko primerne zasnove. Državam članicam pa bi dali dve leti časa za prilagoditev in sprejetje potrebne nacionalne zakonodaje.

Pogajalsko izhodišče mora zdaj sprejeti še Evropski parlament. Foto: PROFIMEDIA

Nova uredba, ki bo nadomestila direktivo iz leta 2009, bo sicer veljala za skoraj vse kategorije izdelkov. Z njo bi vzpostavili enoten okvir za določanje pravil za posamezne skupine izdelkov, da bi bili ti bolj trajni, zanesljivi, popravljivi, pa tudi, da bi jih bilo mogoče ponovno uporabiti, reciklirati in nadgraditi.

Predviden je tudi digitalni potni list za proizvode

Z novim digitalnim potnim listom za proizvode, ki ga predvideva predlog uredbe, pa bi zagotovili tudi boljšo sledljivost izdelka. Z informacijami o okoljskem vplivu izdelka bi potrošnikom olajšali odločitve o nakupu.

Zdaj morajo svoje pogajalsko izhodišče sprejeti še evropski poslanci, nakar bosta lahko Svet in parlament začela pogajanja o zakonodajnem predlogu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!