V Bukarešti protest proti ukrepom: protestniki so se prebili do parlamenta

Koronavirus 21. Dec 202114:55 > 15:49 0 komentarjev

V Bukarešti se je zbralo več sto nasprotnikov ukrepov za zamejevanje širjenja covida-19. Protest, ki ga je organizirala skrajno desna stranka AUR, je potekal blizu parlamenta, protestniki pa so se mimo policistov skušali prebiti do zgradbe parlamenta.

V romunski prestolnici Bukarešta so se protestniki, ki nasprotujejo ukrepom proti širjenju koronavirusa, približali stavbi parlamenta in se poskušali do nje prebiti mimo policistov, ki so jo varovali. Prav tako so zablokirali promet in poškodovali nekaj avtomobilov – da izrazijo nasprotovanje morebitnemu sprejetju zakonodaje o obveznem izkazovanju covidnega potrdila za zaposlene.

Več sto protestnikov je policiste, ki so varovali proteste, presenetilo na dvorišču pred parlamentom. Po določenem času so se protestniki razšli, pri čemer pa policisti zoper njih niso uporabili sile. Protest je organizirala opozicijska, skrajno desna nacionalistična stranka Zavezništvo za združitev Romunov (AUR).

V Bukarešti se je tako predvidoma zbralo med 2.000 in 2.500 ljudi, ki so v prestolnico pripotovali z vseh koncev države. S seboj so imeli romunske zastave, vzklikali pa so gesla, kot je “Svoboda”.

Bukarešta Bukarešta
Inquam Photos/George Calin/REUTERS
Bukarešta Bukarešta
Inquam Photos/George Calin/REUTERS
Bukarešta Bukarešta
Inquam Photos/George Calin/REUTERS
Bukarešta Bukarešta
Inquam Photos/George Calin/REUTERS

Potem ko so oktobra romunski senatorji zavrnili predlog zakonodaje, ki je predvideval covidno potrdilo za zdravstvene delavce, javne uslužbence in zaposlene v večjih zasebnih podjetjih, na mizi romunskih poslancev trenutno ni nobenega predloga, ki bi uvajal covidno potrdilo za zaposlene. Vladna koalicija se namreč še pogaja o predlogu, ki bi predvidel uvedbo pogoja PCT za zaposlene, pri tem pa ostaja odprto vprašanje, kdo bi pokril strošek testiranj.

Romunija je druga najmanj precepljena država v Evropski uniji – cepljenih je približno 40 odstotkov prebivalcev. Država je bila oktobra v svetovnem vrhu po številu smrti oseb s covidom-19 na milijon prebivalcev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!