V času božiča bodo cariniki na britanskih letališčih več dni stavkali

Svet 07. Dec 202219:19 1 komentar
Letališče Heathrow
PROFIMEDIA

Britanski obmejni organi bodo v času božiča na več priljubljenih letališčih osem dni stavkali. Med drugim tudi na letališčih Heathrow in Gatwick, ki sta priljubljena tudi med slovenskimi potniki. Potnikom priporočajo, naj pred odhodom na letališče preverijo status svojega leta.

Britanski sindikat javne in gospodarske storitvene dejavnosti (PCS) je napovedal, da bo večina njihovih članov v času božičnih praznikov izvedla osemdnevno stavko. Del omenjenega sindikata je kar 75 odstotkov vsega britanskega osebja, ki opravlja mejne kontrole.

Okoli 1.000 zaposlenih na letališčih Birmingham, Cardiff, Glasgow, Gatwick, Heathrow (terminali 2, 3, 4 in 5) ter Manchester bo stavkalo med 23. decembrom in novoletnim večerom. Stavka bo potekala tudi v pristanišču Newhaven.

Kot je dejal vodja sindikata Mark Serwotka, se bo stavka zgodila ne glede na to, kako se bo na napoved odzvala britanska vlada. Britanski ministri so na nedavnih pogovorih namreč zavrnili možnost 2-odstotnega povišanja plač v tem sektorju, je dodal, plače teh delavcev pa so tako slabe, da so se mnogi ob vsesplošni draginji znašli na robu revščine. Zaradi tega jim ne preostane nič drugega kot stavka.

Na letališčih priprave že v teku

Stavka bo potekala v času, ko so letališča še posebej obremenjena s številnimi potniki, ki potujejo na preživljanje božično-novoletnih počitnic. Zaradi stavke lahko zato na omenjenih letališčih pričakujemo zelo dolge vrste na okencih za kontrolo potnih listov.

Na letališčih napovedujejo, da bodo naredili vse, da bodo tudi v času stavke potnikom omogočili kar najhitrejši vstop v državo. Ob tem pa vseeno priporočajo, da potujoči pred odhodom na letališče preverijo status svojega leta.

Stavkali bodo sicer tudi številni zaposleni v drugih britanskih vladnih in javnih službah, ki so del omenjenega sindikata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje