Volitve v Črni gori: največ glasov zbral Đukanović, a potreben bo drugi krog

Svet 19. Mar 202312:16 > 21:34 0 komentarjev
Milo Đukanović
PROFIMEDIA

Volilci v Črni gori so v nedeljo na volitvah izbirali novega predsednika države. Volišča so se ob 20. uri zaprla, prvi delni neuradni rezultati pa kažejo, da je največ glasov zbral sedanji predsednik Milo Đukanović. Vendar podpora ni bila zadostna za zmago v prvem krogu, zato se bo Đukanović v drugem krogu pomeril z Jakovom Milatovićem.

V Črni gori so v nedeljo volili predsednika države. Volišča so se zaprla ob 20. uri, v teku pa je preštevanje glasov. Svoj glas je oddalo okoli 64 odstotkov volilcev, kažejo podatki državne volilne komisije, ki bo uradne rezultate sporočila v ponedeljek.

V Črni gori zato spremljajo delne neuradne rezultate volitev, ki so jih pripravili pri nevladni organizaciji Center za monitoring in raziskovanje (CEMI). Ti potrjujejo napovedi, da bo za izvolitev predsednika potreben drugi krog.

Največ glasov je po delnih neuradnih rezultatih prejel sedanji predsednik Milo Đukanović iz Demokratske stranke socialistov, za katerega naj bi glasovalo okoli 35 odstotkov volilcev. Kot še kažejo prvi delni rezultati, se bo v drugi krog prebil podpredsednik zunajparlamentarnega gibanja Evropa zdaj Jakov Milatović, ki je prejel 29 odstotkov glasov.

Poleg omenjenih so bili med kandidati še predsednik vladne Demokratske fronte Andrija Mandić, vodja in poslanec vladajočih Demokratov Aleksa Bečić, vodja Združene Črne gore Goran Danilović, vplivnež Jovan Radulović in predstavnica Socialdemokratske stranke Draginja Vuksanović Stanković.

Za zmago v prvem krogu bi moral kandidat prejeti več kot 50 odstotkov glasov, analitiki pa so že pred volitvami napovedovali, da bo predsednik izvoljen v drugem krogu. Ta bo potekal 2. aprila.

Mandat črnogorskega predsednika traja pet let, vsi dosedanji predsedniki pa so bili iz Đukanovićeve Demokratske stranske socialistov. Volitve so pomemben preizkus za stranke pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki jih je Đukanović, potem ko je pred dnevi razpustil parlament, razpisal za 11. junij.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!