V kijevskem parku našli obešenega beloruskega novinarja

Svet 03. Avg 202110:36 > 15:09
Delite:
Vitalij Šišov
Foto: RBC-Ukraine/REUTERS

Beloruskega aktivista Vitalija Šišova so našli obešenega v Kijevu. Pogrešali so ga od ponedeljka, pristojni pa so odprli preiskavo zaradi suma umora.

Beloruskega opozicijskega aktivista Vitalija Šišova, ki je v strahu pred pregonom iz Belorusije pobegnil v Ukrajino, so našli obešenega v parku, nedaleč od njegovega doma v Kijevu, je sporočila tamkajšnja policija. Kot so dodali, so odprli preiskavo zaradi suma umora (umor bi morebitni napadalci lahko predstavili kot samomor).

26-letnega Šišova so pogrešali od ponedeljka, ko se po jutranjem teku ni vrnil domov in se ni oglašal na mobilni telefon. Aktivist je v Ukrajini vodil nevladno organizacijo, prek katere je pomagal drugim Belorusom pri begu iz domovine. Na kraju, kjer so našli njegovo truplo, so bili tudi njegov telefon in osebne stvari, piše britanski BBC. Našli so ga z zlomljenim nosom, besede njegovega prijatelja navajajo tuji mediji.

V Ukrajino je Šišov pobegnil lani. Pomembnost njegovega aktivističnega dela je na Twitterju prepoznal višji svetovalec voditeljice beloruske opozicije Svetlane Tihanovske. Ta pa je na Twitterju obžalovala, da vsi, ki zbežijo iz Belorusije, niso varni.

Kot je na družbenem omrežju Telegram sporočila beloruska skupina Pomlad (Vjasna), so prijatelji Šišova povedali, da so ga zadnje čase med tekom zasledovali “tujci”. Po navedbah tujih medijev je organizacija “Beloruska hiša v Ukrajini”, ki jo je vodil Šišov, sporočila, da so bili večkrat obveščeni o “morebitnih provokacijah, ki bi lahko vodile do ugrabitve in umora.”

Eden od Šišovih prijateljev, ki je policistom pomagal pri identifikaciji trupla, je za Current Time TV (medij v ruskem jeziku s sedežem v Pragi) prav tako povedal, da so jih ukrajinski obveščevalci in policisti neuradno posvarili pred delujočo mrežo beloruske obveščevalne službe KGB.

Vlada beloruskega avtoritarnega voditelja Aleksandra Lukašenka vse od množičnih protivladnih protestov, ki so sledili predsedniškim volitvam avgusta lani, zatira vsakršen upor in kritiko oblasti. Beloruska vlada je protivladne protestnike označila za “kriminalce ali nasilne revolucionarje, ki jih podpira Zahod”, navaja Reuters. Številni Belorusi so zato v preteklem letu zbežali v tujino, večinoma v sosednje Ukrajino, Poljsko in Litvo.

Evropska komisija je izrazila pričakovanje, da bo preiskava dogodka pomagala razumeti razlog za to “zelo zelo nesrečno smrt”.

Timanovska kmalu na Poljsko

Na Poljsko bo predvidoma še ta teden odpotovala beloruska športnica Kristina Timanovska, ki je bila iz beloruske olimpijske reprezentance izključena po tem, ko je bila na družbenem omrežju kritična do trenerjev. Potem ko je zavrnila odhod v Belorusijo, ji je humanitarni vizum dodelila Poljska.

Njen 25-letni soprog Arsenij Zdanevič je prav tako zapustil Belorusijo in pripotoval v Kijev. Kot je povedal, s soprogo nikoli nista bila politično aktivna in bi se bila pripravljena vrniti v domovino, če ju tam ne bo doletel kazenski pregon.

Kristina Tihanovska
Foto : Issei Kato/REUTERS

Izrazi solidarnosti s Timanovsko medtem prihajajo z vsega sveta, med drugim iz ZDA in EU. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je poskus Belorusije, da jo na silo odpelje iz Japonske, obsodil kot “nadnacionalno represijo”. V EU pa so poudarili, da je poskus nasilne repatriacije atletinje še en primer brutalnosti represivnega Lukašenkovega režima, ki prizadene vse kategorije beloruske družbe, tudi športnike, ter ne spoštuje olimpijskega premirja. Izrazili so popolno solidarnost s športnico in pozdravili dejstvo, da ji je Poljska zagotovila humanitarni vizum.

Komentari

Vaš komentar