V nesreči čolna z migranti ob sirski obali umrlo najmanj 89 ljudi

Svet 24. Sep 202213:41 > 22:31
Po nesreči na morju
Morje ob libanonski obali. Število poskusov prečkanja Sredozemskega morja se je v zadnjem času zaradi zaostrenih ekonomskih razmer občutno povečalo. (foto: Profimedia)

V nesreči čolna z migranti, ki se je prevrnil v bližini obale Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 89 ljudi, so danes sporočili državni mediji. Na čolnu, ki je pred dnevi odrinil iz sosednjega Libanona proti Evropi, je sicer bilo približno 160 ljudi. Gre za eno najhujših tovrstnih nesreč na tem območju v zadnjih letih.

Število umrlih se je povečalo na 89, je danes poročala sirska državna tiskovna agencija SANA. Iskanje pogrešanih se medtem nadaljuje, saj od četrtka, ko je ladja potonila, še vedno niso našli vseh ljudi. Na čolnu, ki je potonil v Sredozemskem morju v bližini mesta Tartus, je bilo okrog 160 ljudi, večinoma Libanoncev, Sircev in Palestincev, med njimi pa so bili tudi otroci in starejši, so sporočili Združeni narodi.

Sirski observatorij za človekove pravice, ki spremlja razmere na terenu, medtem trdi, da je število žrtev doseglo 91. Najmanj 20 rešenih oseb trenutno okreva v sirskih bolnišnicah, nekateri med njimi pa so v kritičnem stanju. Tartus sicer leži kakih 50 kilometrov severno od libanonskega mesta Tripoli, kjer so se migranti vkrcali na čoln. Zaradi poslabšanja gospodarskih razmer v Libanonu, ki nudi zatočišče več milijonom beguncev zaradi sirske vojne, mnogi libanonski, sirski, pa tudi palestinski begunci na nezakonit način skušajo priti v Evropo.

Njihova glavna destinacija je Ciper, ki je oddaljen približno 175 kilometrov. Begunci tvegajo nevarno pot čez morje v upanju na boljše življenje, Tripoli pa je tako postal središče nezakonitih migracij, od koder izpluje večina čolnov z migranti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.