V nevihti izginilo več tisoč tekmovalnih golobov: “Čustvena in finančna drama”

Svet 03. Avg 202220:04 0 komentarjev
Tekmovalni golobi
PROFIMEDIA

Belgijski ljubitelji golobov so razburjeni, ker je na tisoče njihovih ptic izginilo, ko so jih na tekmovanju v francoskem mestu Narbonne izpustili v nevihtno vreme.

Tekmovalne golobe so izpustili v Narbonnu na jugu Francije, kjer se je začela dirka nazaj v njihova legla na severu Evrope. A kmalu po začetku dirke so naleteli na poletno nevihto, poroča Guardian.

Belgijska zveza golobov je izid označila za katastrofo in obtožila organizatorje, da so ptice poslali v zrak kljub napovedim o slabem vremenu. Predsednik zveze Pascal Bodengien je za javno radiotelevizijo VRT dejal: “To je čustvena drama, finančna drama – preprosto zelo žalostno.” Po njegovi oceni so nekatere belgijske ptice v Nemčijo priletele po naključju, večina pa naj bi bila dokončno izgubljena. Število ocenjujejo na približno 3.000 do 4.000 ptic.

Belgija je kot država pionirka golobjih dirk. Ptice, ki jih izpustijo več sto kilometrov od doma, nato tekmujejo, katera se bo najhitreje vrnila. Tekmovalni golobi nosijo sledilne naprave, ki omogočajo ugotavljanje, katera ptica je bila najhitrejša. Golobi se domnevno orientirajo s pomočjo voha in zemeljskega magnetnega polja.

A njihov pregovorno dober občutek za navigacijo je prejšnji petek doživel motnje, ko so 30 kilometrov po začetku dirke naleteli na nevihto, ki je povzročila utrujenost in dezorientacijo.

Tekmovalni golobi Tekmovalni golobi
PROFIMEDIA
Tekmovalni golobi Tekmovalni golobi
PROFIMEDIA
Tekmovalni golobi Tekmovalni golobi
PROFIMEDIA

Gre za boleče izgube za predane ljubitelje golobov, ki lahko porabijo tudi dve do tri leta za vzgojo ptic in na tisoče evrov za tiste, ki lahko zagotovijo naslednjo generacijo šampionov. Ljubitelj golobov Luc Henry z vzhoda Belgije je na tekmovanje prijavil 87 ptic, a se jih je vrnilo le 36. Za javno televizijo RTBF je dejal, da njegovi golobi “niso imeli niti možnosti v dirki, ki je bila popolnoma izkrivljena”.

Ulrich Lemmens iz Balena v Flandriji, ki je nazaj dobil le 15 od 57 golobov, ki jih je prijavil na dirko, pa je svojo izgubo opisal kot resnično bolečo. “V 13 letih, odkar se ukvarjam z golobi, se mi je to zgodilo prvič. Tri leta dela so se razblinila. Moj cilj je bila Barcelona (tam poteka prestižna dirka golobov) leta 2024. Toda zdaj lahko na to pozabim,” je dejal.

Čeprav ta šport izhaja iz delavskega razreda, je vse bolj priljubljen tudi med bogataši. Leta 2020 je kitajski kupec plačal rekordnih 1,6 milijona evrov za prvaka med belgijskimi tekmovalnimi golobi.

V Belgiji po zadnjih ocenah golobe goji okoli 18.000 ljudi, država pa je svetovno središče tega športa. Belgijske organizacije zato organizirajo številna mednarodna tekmovanja, vključno z zadnjim tekmovanjem na jugu Francije, ki je imelo katastrofalen zaključek.

Belgijska zveza golobov je v ponedeljek na izrednem sestanku vodstvo društva Liège Independent pozvala k odstopu. Po njihovi oceni so kršili pravila tega športa. Direktorica društva Francine Lageot se je na televiziji opravičila in dejala, da tekmovanje ni potekalo dobro iz različnih razlogov. A zavrnila je “nesrečne obtožbe” o sami organizaciji dirke. Po njenih besedah je bila izpustitev ptic usklajena s francoskimi, nizozemskimi in nemškimi uradniki, zgodila pa se je v prisotnosti 40 ljudi.

Društvo je dodalo, da bi vremenske razmere v prihodnjih dneh tekmovanje še dodatno otežile zaradi vse višjih temperatur in močnega vetra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!