V Severni Koreji potrdili že skoraj tri milijone primerov “vročine”

Koronavirus 24. Maj 202208:38 > 09:05 0 komentarjev
Severna Koreja
Kyodo via REUTERS

Severnokorejske oblasti so poročale o skoraj treh milijonih primerov "vročine" in s tem potrdile nadaljnje širjenje okužb, za katere se domneva, da gre za okužbe s koronavirusom. Država se namreč spopada s pomanjkanjem testov in ne more ugotoviti, ali so ljudje dejansko zboleli za covidom-19.

Najnovejši podatek o številu okužb je bil objavljen po tem, ko so severnokorejske oblasti v ponedeljek potrdile več kot 134.500 novih primerov bolezni, poroča državna tiskovna agencije KCNA, ki se sklicuje na podatke epidemioloških oblasti.

Do zdaj naj bi zaradi koronavirusa v državi umrlo 68 ljudi, medtem pa naj bi približno 2,5 milijona ljudi že okrevalo. Stopnja umrljivosti naj bi znašala 0,002 odstotka.

O zdravstvenem stanju v izolirani državi je znanega malo, vendar Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) domneva, da se še vedno ni začela nacionalna kampanja cepljenja. Severna Koreja ima namreč enega najslabših zdravstvenih sistemov na svetu, saj ima slabo opremljene bolnišnice, malo enot za intenzivno nego, nima cepiv proti covidu-19 in je brez možnosti množičnega testiranja.

Južna Koreja in ZDA so Pjongjangu že ponudile pomoč, če jo bodo tamkajšnje oblasti zahtevale, vključno z odmerki cepiva, zdravstvenimi delavci in medicinsko opremo, a se Severna Koreja na ponudbo še ni odzvala.

Kljub velikemu številu primerov bolezni je KCNA poročala, da je Pjongjangu uspelo ohraniti stabilne razmere v državi. Zato se bo proizvodnja v kmetijstvu in tovarnah nadaljevala kot običajno, zatrjujejo v Pjongjangu.

Zaradi pandemije državi grozi še večja lakota

Svetovni program za hrano (WFP) je sicer že pretekli teden ocenil, da je v državi podhranjenih približno 11 milijonov od 25 milijonov prebivalcev. Če zaradi pandemije kmetje ne bodo mogli obdelovati polj, bi se lahko lakota v državi po ocenah analitikov drastično zaostrila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.