V spopadih na Zahodnem bregu ubit palestinski najstnik

Svet 09. Nov 202214:34 1 komentar
palestina
Profimedia

V spopadih z izraelskimi vojaki, ki so izbruhnili med obiskom izraelskih desnih politikov na občutljivem verskem kraju na okupiranem Zahodnem bregu, je bil danes ubit palestinski najstnik, poročajo tuje tiskovne agencije. Za zdaj ni jasno, ali so ga ubile izraelske oborožene sile ali je umrl zaradi eksplozije.

Palestinsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je 15-letnik “umrl zaradi hudih ran, ki so mu jih povzročili izstrelki, ki so zadeli različne dele njegovega telesa med vdorom okupacijskih sil v mesto Nablus na severu Zahodnega brega”.

Ni jasno, ali je njegovo smrt povzročilo eksplozivno sredstvo, ki ga je imel pri sebi, ali streli izraelskih vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Palestinski Rdeči polmesec je ob tem sporočil, da so bili v spopadih ranjeni še trije ljudje.

Tiskovni predstavnik izraelske vojske je po navedbah španske tiskovne agencije EFE povedal, da je bil palestinski najstnik zadet, potem ko je začel streljati na izraelske vojake in poskušal vanje vreči eksplozivno napravo. Izraelska vojska je sporočila še, da so bili vojaki na območju z namenom, da bi zavarovali vhod v Jožefov grob, ki velja za zadnje počivališče svetopisemskega očaka Jožefa.

Organizacija judovskih naseljencev je dodala, da je Jožefov grob obiskalo osem izraelskih politikov. Med njimi so bili člani stranke Likud novoizvoljenega premierja Benjamina Netanjahuja in njegovi zavezniki iz skrajno desne stranke Verski sionizem, navaja AFP.

Izraelske sile niso želele potrditi, da so vojaki varovali izraelske politike, in so skupino označile le kot “vernike”.

Palestinske oblasti menijo, da je Jožefov grob islamski arheološki spomenik, izraelska vojska pa redno organizira romanja s spremstvom na to mesto, vendar pa civilnim osebam prepoveduje samostojen vstop.

Napetosti na okupiranem Zahodnem bregu se sicer krepijo že več mesecev. Letos je bilo v vojaških operacijah, spopadih ali osamljenih napadih ubitih 143 Palestincev, med njimi veliko civilistov in otrok, kar je največ od leta 2006.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje