V teh hrvaških krajih je turistična sezona ponorela

Potovanja 17. Maj 202409:48 8 komentarjev
Pelješki most
Pelješki most (Foto: PROFIMEDIA)

Pelješki most, ki ga je zasnoval Slovenec Marjan Pipenbaher, je v zadnjih dveh letih, odkar stoji, majhnim krajem v okolici prinesel pravi turistični razcvet. Že lani so doživeli sezono, kakršne niso pomnili, letos pa znova računajo na rekorde. Po novem turisti k njim namreč ne prihajajo zgolj poleti, temveč čez vse leto.

V zadnjih dveh letih, odkar je Pelješki most povezal najjužnejši del Hrvaške s preostalim delom države, majhni kraji v okolici tega največjega infrastrukturnega projekta na Hrvaškem doživljajo pravi turistični razcvet.

“Veliko stvari se je od takrat obrnilo na bolje, tudi turistov je veliko več,” je za Dnevnik.hr povedal domačin Dženan. Smilja, Hrvatica, ki sicer živi v Kanadi, se je strinjala in pripomnila: “Osebno mi veliko pomeni, da na poti do Dubrovnika ni več mejnih prehodov.”

Rast turističnih nočitev beležijo predvsem v krajih Orebić, Ston, Trpanj, Viganj in v nekaterih manjših krajih pri mostu, kot sta Brijesta in Komarna. Prav v slednji se pospešeno pripravljajo na prihajajočo sezono, gradbena dela potekajo na vsakem koraku.

Gostinci in lastniki nastanitev si namreč po lanski uspešni sezoni manejo roke v upanju, da bo letošnja še boljša. “Sezona se je v zadnjih dveh letih podaljšala, turisti k nam prihajajo praktično vse leto — tudi pozimi,” je za Dnevnik.hr opisal lastnik ene od turističnih nastanitev Ivo Jerković.

Naselje Komarna na Hrvaškem
Naselje Komarna (Foto: PROFIMEDIA)

Zadovoljni so tudi v Turistični skupnosti Dubrovnik, kjer letos rušijo vse rekorde. “Ta trenutek beležimo 15-odstotno rast, na letni ravni pa 21-odstotno,” je zadovoljen direktor skupnosti Miroslav Drašković. “Če se bodo uresničile vladne obljube, da bomo dobili avtocesto, bo ta na turizem vplivala še bolj pozitivno kot pa Pelješki most,” meni.

Rekordi tudi v bosanskem Neumu

Že lani smo poročali, da rekordi padajo tudi v bosanskem Neumu, kjer so se sprva bali, da bodo zaradi 2,4 kilometra dolgega mostu ostali brez turistov in zaslužka.

Zaradi novega mostu namreč potnikom ni več treba skozi Neum, kjer so bili gospodarsko, še posebej je to veljalo za manjše poslovalnice in lokale, močno odvisni od tranzitnega prometa.

A zgodilo se je nasprotno; doživeli so sezono, kakršne ne pomnijo. A razlog, da so bile skoraj vse kapacitete v Neumu polne, pravzaprav ni presenetljiv. Del jadranske obale v BiH namreč privablja goste z bistveno nižjimi cenami. V Neumu so bile prenočitve tudi do 25 odstotkov cenejše kot v nekaj kilometrov oddaljeni Slani na drugi strani meje.


BONUS VIDEO: Janšo za evropskega komisarja?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje