V zagrebški bolnišnici šest novorojenčkov okuženih z virusom meningitisa

Svet 20. Jun 202311:06 1 komentar
Novorojenček
PROFIMEDIA

Na oddelku za neonatologijo zagrebške bolnišnice Sveti Duh ima šest novorojenčkov meningitis, ki ga povzročajo enterovirusi, poroča Jutarnji list. Bolnišnica o tem ni obvestila ministrstva za zdravje, obiske pa je prepovedala šele včeraj, več kot en teden po prvih okužbah.

Po informacijah hrvaškega Jutarnjega lista so novorojenčki v zagrebški bolnišnici Sveti Duh za meningitisom zboleli med 11. in 12. junijem, zato so jih premestili na Kliniko za infekcijske bolezni dr. Frana Mihaljevića.

Čeprav so novorojenčki zboleli že pred več kot enim tednom, je bolnišnica o tem, da je bolnih najmanj šest otrok, šele včeraj obvestila Hrvaški zavod za javno zdravstvo, ta pa je nato prepovedal obiske v bolnišnici.

Do nadaljnjega obiski klinike za ginekologijo in porodništvo niso dovoljeni. “Zaradi povečanja sezonskih okužb smo do nadaljnjega prisiljeni prepovedati obiske,” so včeraj objavili na spletni strani bolnišnice.

Ministrstvo za zdravje o epidemiji ni bilo obveščeno, kar so potrdili za Jutarnji list. “Ministrstvo je poslalo dopis, v katerem zahtevamo izjavo o nastalih razmerah in vztrajamo pri koordinacijskih aktivnostih za aktivno obvladovanje omenjene grožnje in ohranjanja zdravja bolnikov. Prav ti morajo biti v našem fokusu, ker zdravstveni sistem obstaja zanje,” so zapisali.

Naknadno je Jutarnji list prejel tudi pojasnila iz bolnišnice. Potrdili so, da so virus izolirali pri šestih novorojenčkih, rojenih med 8. in 12. junijem 2023. Enega dojenčka so že odpustili iz bolnišnice v domačo nego, pet pa se jih še vedno zdravi na infekcijski kliniki. Vsi so po zagotovilih bolnišnice v dobrem stanju in bodo kmalu lahko odšli domov. V bolnišnico so danes prišli tudi zdravstveni inšpektorji, so še sporočili iz Svetega Duha.

V bolnišnici Sveti Duh ravno poteka nadzor zdravstvene inšpekcije zaradi pacientke, ki je umrla med čakanjem na urgenci. Tja je prišla zaradi zvina gležnja, med čakanjem na izvide in mobilizacijo sklepa pa je v prostoru za preglede jedla pecivo in se zadušila. Našlo jo je osebje, in ker je bila še vedno možgansko aktivna, so jo namestili na intenzivni oddelek. Približno teden dni po tem je umrla.

Konec aprila smo poročali tudi, da zaradi pomanjkanja hladilnikov v mrtvašnici omenjene bolnišnice trupla ljudi ležijo kar na tleh. Odmeval je tudi primer Čavajda. Spomnimo, Mireli Čavajda niso želeli prekiniti nosečnosti, čeprav je imel otrok na možganih tumor, zaradi katerega bi se rodil močno prizadet ali bi kmalu po porodu umrl. Zdravstvena inšpekcija je zoper bolnišnico junija lani zato uvedla inšpekcijski postopek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje