ZDA ne bo uspelo pravočasno cepiti 70 odstotkov prebivalcev

Koronavirus 23. Jun 202110:00 > 14:57 0 komentarjev
ZDA, maske
Al Drago/REUTERS

Bela hiša je sporočila, da ZDA do 4. julija ne bo uspelo z vsaj enim odmerkom proti covidu-19 cepiti 70 odstotkov prebivalcev, starejših od 18 let. Ta cilj si je pred časom zadal predsednik ZDA Joe Biden.

Koordinator Bele hiše za odgovor na pandemijo covida-19 Jeff Zients je v torek dejal, da ne bodo dosegli cilja 70 odstotkov cepljenih z enim odmerkom in 160 milijonov povsem cepljenih do dneva neodvisnosti.

Ponovil pa je, da bodo do 4. julija z vsaj enim odmerkom cepili 70 odstotkov prebivalcev, starejših od 27 let. Zients je ob tem zatrdil, da bo cilj uresničen nekaj tednov kasneje. Doslej so povsem cepili že 150 milijonov ljudi, cilj 160 milijonov pa naj bi dosegli do sredine julija.

V kampanji za spodbujanje cepljenja se bodo sedaj osredotočili predvsem na mlajše oziroma stare med 18 do 26 let. S koronavirusom se je v ZDA doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa okužilo 33,56 milijona ljudi, umrlo pa jih je skoraj 602.500.

ZDA ZDA
Evelyn Hockstein/REUTERS
ZDA, koronavirus ZDA, koronavirus
Brendan McDermid/REUTERS
ZDA ZDA
Kevin Mohatt/REUTERS
cepiva, maske cepiva, maske
Leah Millis/REUTERS

Pandemija v ZDA povečala število zavarovanih po programu medicaid

Med pandemijo se je v ZDA močno povečalo število zdravstveno zavarovanih Američanov po programu medicaid, ki je bil sprejet v 60. letih prejšnjega stoletja in pokriva Američane z majhnimi dohodki ali tiste brez zaposlitve. Program trenutno zajema kar 74 milijonov Američanov, do programa pa so upravičeni tisti, ki na leto zaslužijo manj kot 18.000 dolarjev na leto.

To je celo več kot 63 milijonov starejših Američanov, ki so zavarovani po sorodnem programu medicare, prav tako sprejetim v času vlade Lyndona Johnsona v prejšnjem stoletju.

Medicare je zvezni program, medicaid pa je skupna odgovornost zvezne vlade in zveznih držav. Zvezna vlada državam pokriva del stroškov za zavarovanje prebivalcev z manjšimi dohodki, ki si ne morejo privoščiti dragega zavarovanja na zasebnem trgu oziroma nimajo delodajalca, ki bi za to poskrbel.

Po podatkih centrov za storitve medicaid in medicare se je preko prvega programa od februarja lani do januarja letos zavarovalo dodatnih 9,7 milijona ljudi in skupno število zdaj znaša 74 milijonov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!