Vatikan znova odprl preiskavo pred štirimi desetletji izginule najstnice

Svet 10. Jan 202315:50 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Vatikan znova odprl preiskavo v povezavi z izginotjem 15-letne državljanke Vatikana, ki je pred skoraj štirimi desetletji izginila v Rimu.

Vatikan je znova odprl preiskavo 15-letne državljanke Vatikana Emanuele Orlandi, ki je 22. junija 1983 skrivnostno izginila v Rimu, ko se je vračala domov, so danes sporočili v Vatikanu. Orlandijevo so domnevno že večkrat opazili v javnosti, preiskavo pa bodo sprožili na podlagi tožb, ki jih je vložil brat izginule Pietro Orlandi.

Odvetnica družine Orlandi Laura Sgro je za italijansko tiskovno agencijo Ansa pojasnila, da o preiskavi ne vedo ničesar, saj informacije dobijo le prek medijev. Izpostavila je, da na preiskavo čakajo že eno leto, zahvalila pa se je prizadevanjem italijanskega parlamenta, kjer je več poslancev pred nekaj tedni pozvalo k ustanovitvi preiskovalne komisije za primer Orlandijeve.

Orlandijevo naj bi v zadnjih letih domnevno opazili tudi v Vatikanu

Preiskavo so sicer pred tem zaustavili leta 2016, Orlandijevo pa naj bi v zadnjih letih domnevno opazili tudi v Vatikanu. Vsa poročila očividcev, ki naj bi Orlandijevo opazili, so sicer označili za nezanesljiva.

Po eni od teorij, ki je bila razširjena v italijanskih medijih, naj bi Orlandijevo ugrabili mafijci, da bi pritisnili na Vatikan, naj vrne posojilo, saj je bil njen oče visoki cerkveni uradnik v vatikanski banki.

Vodjo rimske tolpe Magliana Enrica De Pedisa so sumili sodelovanja pri njeni ugrabitvi, zato so nekateri ugibali, da bi lahko dekle pokopali skupaj z njim pod baziliko Sant’Apollinare v Rimu. Vendar testi DNK na škatlah s kostmi v njegovem grobu niso pokazali ujemanja. Pojavljajo se sicer ugibanja, zakaj je bil vodja tolpe pokopan na mestu, predvidenem za pokop kardinalov in drugih visokih cerkvenih dostojanstvenikov.

Druga trditev, ki so jo pogosto omenjali v italijanskih medijih, je bila, da so jo ugrabili neznanci, da bi izsilili izpustitev turškega državljana Mehmeta Alija Agce iz zapora. Mehmet Ali Agca je bil zaprt zaradi poskusa atentata na papeža Janeza Pavla II. leta 1981.

Leta 2019 so pri iskanju Orlandijeve izkopali dva grobova, vendar so v Vatikanu pojasnili, da niso našli kosti ženske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!