Kaj so ameriški obveščevalci razkrili o Putinovem zdravju in poskusu atentata

Svet 03. Jun 202218:22 > 18:34 3 komentarji
Putin
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/REUTERS

Zdravje ruskega predsednika Vladimirja Putina že lep čas buri duhove. Ameriška obveščevalna služba trdi, da se je Putin v preteklih mesecih zdravil zaradi raka in da naj bi marca skušali nanj narediti atentat.

Polemike o zdravstvenem stanju ruskega predsednika Vladimirja Putina še vedno burijo duhove. Med drugim se javnost sprašuje, ali ima 69-letnik raka, težave s ščitnico ali celo Parkinsonovo bolezen. Da je bolan, trdijo ameriški obveščevalci v svojem najnovejšem poročilu. Po poročanju ameriške tedenske revije Newsweek, ki se sklicuje na izjave treh obveščevalcev, se je Putin aprila zdravil zaradi raka. Ameriški obveščevalci trdijo tudi, da naj bi se marca nanj skušal narediti atentat, poroča Newsweek.

V Rusiji naj bi se pletla mreža vplivnih predstavnikov politične in poslovne elite, ki naj bi razmišljala o odstranitvi Vladimirja Putina z oblasti. Njihovo osrednje vodilo naj bi bila obnova gospodarskih vezi z Zahodom, ki so zaradi ruske agresije zoper Ukrajino v zatonu. Prav tako v javnosti kroži ime človeka, ki bi Putina lahko nasledil. Kot najprimernejšega se omenja 70-letnega Aleksandra Bortnikovega, vodjo ruske obveščevalne agencije FSB, ki je glavna varnostna agencija Rusije in naslednica KGB.

V poročilu je navedeno še, da je Putin paranoičen glede svojega obstanka na oblasti, pa tudi o stanju vojaške operacije v Ukrajini, kjer že sto dni divja vojna. Zahodne obveščevalne službe verjamejo, da se je Putinova osebnost v zadnjih petih letih drastično spremenila.

Da Putin nakazuje vse večjo in očitno paranojo o svojem zdravstvenem stanju, je pred časom pisal britanski Guardian. Čeprav so karakterne spremembe očitne, dodajajo dobro obveščeni viri, pa ni znan natančnejši razlog. Možna pojasnila so tako rak, ki se v javnosti vse glasneje spominja že od začetka ruskega posredovanja v Ukrajini, nekateri dodajajo celo Parkinsonovo bolezen, demenco ali uporabo steroidov za zdravljenje nekega drugega bolezenskega stanja.

Številni trdijo, da Putin boleha za rakom

Ob začetku vojne v Ukrajini pred dobrima dvema mesecema je bilo največ ugibanj prav o Putinovem mentalnem zdravju. Veliko ljudi je bilo prepričanih, da je precej neracionalni vojni pohod na vzhodno sosedo posledica predsednikove neracionalnosti. Zdaj pa se ugibanja osredotočajo na njegovo fizično zdravje. Tudi upokojeni britanski admiral Chris Parry je pred časom ocenil, da ima Putin po njegovem raka. Dokaz naj bi med drugim bil – da je zatečen, kar je lahko stranska posledica terapije, in to, da je pred invazijo na Ukrajino tuje voditelje med pogovori v Kremlju posadil na drug konec več metrov dolge mize. Admiral je prepričan, da gre za previdnostni ukrep, saj imajo bolniki z rakom med terapijo oslabljen imunski sistem. Putin pa je bil od izbruha covida-19 pred več kot dvema letoma skoraj v popolni osami.

Ruski predsednik Vladimir Putin se sicer rad predstavlja kot “pravi moški”. Tako je napol gol s puško jezdil po ruskih prerijah, se prevažal z nadzvočnim lovskim letalom, lovil ribe in tigre v Sibiriji … Polemike o njegovem zdravstvenem stanju pa so sprožile tudi nedavne fotografije s sestanka z obrambnim ministrom Sergejem Šojgujem, med katerim se je Putin bled in sključen oklepal mize, takoj vzbudile veliko ugibanj o njegovem zdravju.

Vladimir Putin
PROFIMEDIA

Tudi vodja ukrajinske obveščevalne službe generalmajor Kirilo Budanov je pred časom za britanski Sky News povedal, da je Putin v “zelo slabem psihičnem in fizičnem stanju in da je zelo bolan”. A ruska stran špekulacije vseskozi zanika. Zunanji minister Sergej Lavrov je v intervjuju za francosko televizijo dejal, da se ruski voditelj vsak dan pojavlja v javnosti in da “nihče pri zdravi pameti” ne more niti opaziti znakov bolezni. 

Prav tako njegov videz zadnje tedne ni posledica jeze zaradi neuspehov v vojni, ampak tega, da ga mučijo neznosne bolečine. Ruski politolog Valerij Solovej pa trdi, da ima Putin dve bolezni. Prva naj bi bila Parkinsonova, druga, še veliko bolj resna, pa rak. Nekateri ruski viri pravijo, da naj bi imel črevesnega raka, zaradi katerega naj bi ga pred dvema letoma urgentno operirali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje