“Vse gori!”: Sibirijo zajeli obsežni gozdni požari, Jakutsk zavit v dim

Svet 21. Jul 202107:03 > 07:05 0 komentarjev

Regijo na vzhodu Rusije so zajeli gozdni požari, zaradi katerih so prebivalci v strahu za svoje življenje in premoženje. Organizirali so prostovoljne gasilske brigade, saj želijo obvarovati svojo vas. Onesnaženost zraka v mestu Jakutsk, ki je najhladnejše mesto na svetu, je tako visoka, da ljudje ne zapuščajo svojih domov.

Vsako jutro in večer zadnjih nekaj dni se mladi vaščani v izmenah odpravljajo v tajgo v okolici Terjuta na nemogočo misijo: ukrotiti besneče gozdne požare, ki obkrožajo odmaknjeno sibirsko vasico. Do zdaj nič ni delovalo, poroča Guardian.

V času najhujših gozdnih požarov, ki jih pomnijo, so si lokalni prebivalci zaobljubili, da bodo svojo vas branili do konca. Pred tem so na varno poslali otroke, da bi jih zaščitili pred dimom.

Gozdni požari v Sibiriji Gozdni požari v Sibiriji
REUTERS/Roman Kutukov
Gozdni požari v Sibiriji Gozdni požari v Sibiriji
REUTERS/Roman Kutukov
Gozdni požari v Sibiriji Gozdni požari v Sibiriji
REUTERS/Roman Kutukov
Gozdni požari v Sibiriji Gozdni požari v Sibiriji
REUTERS/Roman Kutukov
Gozdni požari v Sibiriji Gozdni požari v Sibiriji
Ministrstvo za obrambo ruske vlade

“Že mesec dni skozi dim ne vidiš ničesar,” je za Guardian povedala Varvara, 63-letna upokojenka iz vasi Terjut v okrožju Oymyakonsy. “Male otroke smo že poslali strani. In gozdni požari so že zelo blizu, samo dva kilometra stran od vasi.”

Uničenih je bilo že milijon in pol hektarjev zemlje na severovzhodu Sibirije. Oblasti so to poletje označili za najbolj sušnega v zadnjih 150 letih, to pa je okoliške gozdove in polja po besedah tamkajšnjih prebivalcev spremenilo v netivo.

Varvara je dejala, da je njihovo glavno upanje, da bo ta teden s seboj prinesel tudi močno deževje. “Intervencijske službe so prišle, tudi vaščani se borijo s požari, a ne morejo jih pogasiti, ne morejo jih ustaviti. Vse gori!”

Več kot 50 naselij je popolnoma prekrila dimna zavesa, ki ustavlja tudi letalski in rečni promet. Najbolj obsežni požari do zdaj so spodbudili lokalne prebivalce, da so se pridružili prostovoljnim gasilskim brigadam.

Jakutija
Roman Kutukov/REUTERS

Onesnaženost zraka življenjsko ogrožajoča

“Gre za naše domove, naše gozdove, naše ljudi,” je dejal Ivan Nikiforov, prebivalca Jakutska, ki se je odločil priskočiti na pomoč sorodnikom v vasi Magaras. “Dim je gost, rumen. Ne vem, kako prebivalci to prenašajo. Najverjetneje bodo imeli tudi zdravstvene posledice. Ljudje so depresivni in jezni, do tega ne bi smelo priti.”

Ker je dim dosegel tudi mesto Jakutsk, so se ljudje začeli oglašati na družbenih omrežjih. “V preteklosti je dim prekrival mesto največ en dan,” pa je povedal Grigory Mochkin, ki se je prav tako odločal pomagati. “Letos odpreš okno in smrad napolni sobo. Ljudje se počutijo zelo slabo.”

Dušeč dim mesto z 280.000 prebivalci, ki jim je naročeno, naj ostanejo doma, prekriva že več dni. Situacija se je za nekaj ur zaradi močnih vetrov toliko izboljšala, da so mnogi ta čas izkoristili za skok v trgovino z živili.

Prebivalci za situacijo krivijo več stvari, od podnebne krize, do slabe pripravljenosti države in prepovedi čiščenja suhe trave. Nekateri sumijo tudi domnevne požige.

Mlada ženska, ki je govorila z Guardianom, je dejala, da je po sestopu z letala, ki je v Jakutsk prispelo iz Moskve, ugotovila, da ji lasje in oblačila zaudarjajo po dimu. Aplikacija IQAir, ki kaže onesnaženost zraka, je situacijo v mestu označila za “življenjsko ogrožajočo”, mnoge pa skrbijo predvsem bolni starejši, ki ob okužbi s covidom-19 zaradi dima še bolj trpijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!