Vulina imenovali za vodjo srbske obveščevalne službe

Svet 01. Dec 202218:24 0 komentarjev
Aleksandar Vulin
AFP PHOTO/rusko zunanje ministrstvo/Profimedia

Srbska vlada je za direktorja varnostno-obveščevalne agencije BIA danes imenovala Aleksandra Vulina, proruskega bivšega notranjega in obrambnega ministra, ki je blizu srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zadnji dve leti je bil 50-letni Aleksandar Vulin notranji minister, pred tem obrambni minister, še prej pa tudi direktor vladnega urada za Kosovo. Na čelu agencije BIA je nasledil Bratislava Gašića, ki je v sedanji vladi premierke Ane Brnabić notranji minister, poročajo srbski mediji.

Vulin je znan po svojih proruskih in nacionalističnih izjavah, ki so pogosto povzročile diplomatska trenja s sosedami Srbije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Sloveniji je znan tudi po spornem odzivu na poziv slovenskega predsednika Boruta Pahorja Srbiji, naj opusti idejo t. i. srbskega sveta in se začne aktivneje približevati EU. Vulin je dejal, da zaradi “srbskega sveta” ni umrl nihče, zaradi slovenske “samoodločbe za odcepitev” pa da se je začela državljanska vojna.

Vulin, ki brezpogojno podpira srbskega predsednika Aleksandra Vučića, zagovarja idejo o oblikovanju “srbskega sveta” Srbov, ki živijo v različnih državah. Kritiki te zamisli poudarjajo, da se zdi, da je v skladu z zamislijo Moskve o “ruskem svetu”.

Vulin je tudi eden redkih evropskih visokih predstavnikov, ki so obiskali Moskvo po začetku ruske invazije na Ukrajino v februarju.

Avgusta se je v Moskvi sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in ponovil, da Beograd ne bo uvedel sankcij proti Rusiji. Pred potovanjem pa je dejal, da Srbija “ne bo del protiruske histerije”.

Aleksandar Vulin, Sergej Lavrov
AFP PHOTO/rusko zunanje ministrstvo/Profimedia

Srbija, ki je v Združenih narodih obsodila rusko invazijo na Ukrajino, se noče pridružiti sankcijam, ki jih je Evropska unija uvedla proti Rusiji, čeprav je kandidatka za članstvo v EU. Z Rusijo ima namreč tesne odnose in je od nje skoraj v celoti odvisna pri oskrbi s plinom. Poleg tega lahko Beograd računa na podporo Rusije v Varnostnem svetu ZN glede Kosova, katerega neodvisnosti ne priznava.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!