Analiza CNN: Trenutno sploh ni več jasno, kakšno je Trumpovo mnenje

Svet 16. Mar 202417:12 4 komentarji
Donald Trump
Foto: Amr Alfiky/REUTERS

Nekdanji ameriški predsednik in republikanski kandidat na prihajajočih predsedniških volitvah Donald Trump je v bitki za kandidata med Republikanci pogosto nasprotoval mnenjem strankarskih kolegov, s čimer si je tudi zagotovil mesto kandidata. Zdaj pa svoje mnenje, ki ga je zagovarjal zadnje mesece, spreminja. Najbolj očitna so vprašanja o socialni varnosti in prepovedi družbenega omrežja TikTok. Kot v analizi za CNN ugotavlja Zachary B. Wolf, trenutno ni več jasno, kakšno je Trumpovo mnenje.

Politika nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je večinoma osredotočena nanj, manj pa na ideologijo. Kljub temu sta opazna dva dogodka tega tedna, ki sta opozorila na premik – to sta socialna varnost in družbeno omrežje TikTok.

Tako Trump kot predsednik Joe Biden si bosta zdaj, ko je pred vrati njun obračun na splošnih volitvah, prizadevala čim bolje predstaviti svoja politična stališča. Biden je denimo spremenil stališče o mejni politiki, kar je premišljen korak k temu, da bi se lotil krize na meji in tudi trianguliral podporo Trumpu. Toda Trumpovi komentarji o TikToku in socialni varnosti, ki jih je izrekel v ponedeljkovem intervjuju za CNBC, ne kažejo na preračunljivost, temveč na zmedo glede socialne varnosti in dvomljivost glede TikToka.

Trump spremenil svoje mnenje o socialni varnosti

Trump večino svoje politične kariere daje obljube o tem, da bo zaščitil ugodnosti, ki jih uživajo državljani, kar je preobrat za Republikance, ki že dolgo opozarjajo na visok primanjkljaj. Socialna varnost je bila prav tako njegova glavna tema v predvolilni tekmi za republikanskega kandidata na predsedniških volitvah. Svoje nasprotnike znotraj stranke je obtoževal, da želijo starejšim Američanom odvzeti socialno varnost.

Zdaj ni povsem jasno, kakšno je točno Trumpovo stališče. V odgovoru med telefonskim intervjujem, ki ga je predvajala televizija CNBC, se je zdelo, da je Trump pripravljen zmanjšati socialno varnost.

Joe Kernen s CNBC je Trumpa vprašal: “To je skoraj tretji tir politike. In nastal je skupni dolg v višini 33 ali 34 bilijonov dolarjev, pri čemer lahko zelo malo naredimo v smislu zmanjševanja porabe. Diskrecijska politika ne bo pomagala. Ali ste spremenili svoj pogled na to, kako ravnati s pravicami iz socialnega zavarovanja, zdravstvenega zavarovanja, medicinske pomoči? Zdi se, da je treba nekaj storiti, sicer bomo za vedno obtičali pri 120-odstotnem deležu dolga v BDP.”

Trump pa je na to odgovoril: “Najprej lahko veliko naredite na področju pravic, in sicer z zmanjšanjem in odpravo kraje ter slabega upravljanja pravic, izjemno slabega upravljanja pravic. Ogromno stvari in številk lahko naredite. Zato se s to izjavo ne strinjam nujno. Vem, da bodo na koncu oslabili socialno varnost, ker je država šibka.”

Trumpov odgovor se je nato dotaknil še borze, potrebe po večjem črpanju nafte v ZDA, inflacije in tega, kako se počuti ob dejstvu, da ne prejme dovolj zaslug za gospodarstvo ali prizadevanja za izkoreninjenje teroristične skupine ISIS v času njegovega predsednikovanja.

Donald Trump in Joe Biden
Foto: PROFIMEDIA

Bistvo, ki ga je kampanja predsednika Joeja Bidena zelo hitro izkoristila, je, da Trump ni vedno odklonilen do zmanjševanja pravic. Tiskovna predstavnica Trumpove kampanje Karoline Leavitt je medtem zatrdila, da je Trump “jasno govoril o zmanjševanju odpadkov in ne pravic”.

Kot je poudarila Abby Phillip s CNN, to ni prvi primer, ko se je Trump trudil držati svoje populistične obljube, da bo zaščitil socialno varnost, in hkrati priznati naraščajoči državni dolg.

Trumpove pripombe o socialni varnosti so bile morda le nejasen odgovor, čeprav bi morala biti poraba socialne varnosti nekaj, o čemer je predsedniški kandidat pripravljen govoriti, še posebej, če je to postalo eno glavnih vprašanj njegove primarne kampanje. Ob tem ni odgovoril niti na Kernenovo vprašanje o krizi plačilne nesposobnosti sistemov socialne varnosti in zdravstvenega zavarovanja.

Ameriška vlada je po podatkih Zveznih rezerv in ministrstva za finance na nevzdržni poti. Edino predsedniško kandidatko, ki je letos resno govorila o reformi izdatkov za varnostno mrežo, nekdanjo guvernerko Južne Karoline Nikki Haley, je Trump premagal deloma tudi zato, ker je govorila o tem.

Na TikToku je Trumpov preobrat še očitnejši in popolnejši

Kot predsednik je Trump izdal izvršne ukaze, ki bi prisilile ByteDance – matično podjetje TikToka, povezano s Kitajsko – k odprodaji priljubljene aplikacije za družbene medije, kar je bil del večjih protikitajskih prizadevanj v času njegovega službovanja v Beli hiši. Ob koncu njegovega mandata so prizadevanja ustavila zvezna sodišča, čeprav je podjetje ByteDance začelo izvajati tako imenovani projekt Teksas, ki naj bi preprečil, da bi podatki ameriških uporabnikov ostali na Kitajskem.

Ta prizadevanja še niso v celoti izvedena. Ameriška obveščevalna skupnost je že dolgo opozarjala, da kitajsko lastništvo družbe TikTok predstavlja grožnjo nacionalni varnosti. Vendar se aplikacija v ZDA, kjer jo uporablja 170 milijonov Američanov, še naprej širi.

Republikanci v predstavniškem domu in številni demokrati nadaljujejo z glasovanjem o novem zakonu, ki bi podjetje ByteDance – tako kot Trumpovi izvršni ukazi – prisilil, da TikTok v približno petih mesecih proda ali pa mu prepove dostop do ameriških trgovin z aplikacijami. Vendar je Trump zdaj spremenil stališče in dejal, da je Facebook “sovražnik ljudstva” in ne TikTok. Ob tem nasprotuje ali pa vsaj daje vtis, da mu je le malo mar za to, da bi TikTok izločili.

“Iskreno povedano, na TikToku je veliko ljudi, ki ga obožujejo,” je dejal Trump v intervjuju za CNBC. “Na TikToku je veliko mladih otrok, ki bodo brez tega noreli.”

TikTok
Foto: PROFIMEDIA

Predstavniški dom je v sredo z veliko večino potrdil predlog zakona, v skladu s katerim bi se moral TikTok distancirati od podjetja ByteDance, saj ga bodo v nasprotnem primeru v ZDA prepovedali. Kljub potrditvi v predstavniškem domu je usoda predloga v senatu negotova, saj se nekaterim senatorjem zdi ukrep proti aplikaciji, ki jo v ZDA uporablja okoli 170 milijonov ljudi, preveč drastičen. (STA)

Biden je medtem namignil, da bo podpisal zakon o morebitni prepovedi TikToka, čeprav bodo senatorji namesto tega morda razmislili o drugi možnosti. Zagovorniki svobode govora trdijo, da bi prepoved aplikacije, prek katere svoje mnenje izraža na milijone Američanov, kršila prvi amandma. Če bo zakon sprejet, je tako moč pričakovati dodatne pravne izzive.

Dodatno je treba upoštevati nedavno Trumpovo srečanje z donatorjem republikancem Jeffom Yassom, ki naj bi imel velik delež v podjetju TikTok in je zato finančno zainteresiran za preprečitev predloga zakona v predstavniškem domu. Yass je tudi dejal, da je dolgoletni zagovornik svobode govora in da nasprotuje temu, da bi bil TikTok zaradi tega napaden.

Nekdanji Trumpov svetovalec Steve Bannon je šel celo tako daleč, da je namignil, da je Trump spremenil svoje mnenje o TikToku zaradi Yassa. Toda Trump je za CNBC povedal, da se o aplikaciji sploh nista pogovarjala.

“Z njim sem se srečal zelo na kratko. Imel sem govor in ga pozdravil, njegova žena pa je bila čudovita,” je dejal Trump in dodal, da sta se pogovarjala o njenih idejah o izobraževanju.

Avtor: Zachary B. Wolf/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje