Iz Name zaradi domnevnega obrekovanja odpustili sindikalno zaupnico

Slovenija 10. Apr 202415:10 0 komentarjev
veleblagovnica Nama
Foto: Borut Zivulovic/BOBO

Iz ljubljanske veleblagovnice Nama so odpustili glavno blagajničarko Lidijo Kaplan. Delodajalec je zaposleni vročil izredno odpoved, saj naj bi pred pričo izjavila, da brunarica na Pokljuki ni več last Name, ampak jo je v last dobila nekdanja direktorica tega podjetja Simona Kozjek. Po navedbah sindikata delodajalec Kaplan očita žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Kaplan pa zanika, da bi kadarkoli to izjavila. Sindikat meni, da so zaposleno odpustili zaradi njenih sindikalnih aktivnosti.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je opozoril na dogajanje v veleblagovnici Nama. Podjetje Nama In d. o. o. je namreč sindikalni zaupnici Lidiji Kaplan dalo izredno odpoved. Zdaj že nekdanji glavni blagajničarki, ki je v znani veleblagovnici v središču Ljubljane delala 39 let, do upokojitve pa ji manjkata manj kot dve leti, namreč očitajo, da so jo odpustili zaradi njene sindikalne aktivnosti.

Lidija Kaplan naj bi 30. avgusta 2023, ko je bila direktorica Name Simona Kozjek, v delovnem času in v prostorih delodajalca pred neimenovano pričo izjavila, da “brunarica na Pokljuki ni več last družbe Nama In, ker jo je dobila v last Simona Kozjek”. Neimenovana priča naj bi Kaplan vprašala, od kod ji ta informacija, sindikalna zaupnica pa naj bi na to odgovorila, da gre za “100-odstotno preverjeno informacijo”.

“Po mnenju podjetja to predstavlja žaljivo obdolžitev,” je povedal generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine Slovenije Ladi Rožič in spomnil, da je to kaznivo dejanje opredeljeno kot raznašanje informacij, ki lahko škodujejo časti in dobremu imenu. “Čeprav je informacija neresnična, saj jo delavka ostro zanika, delodajalec zaključuje, da so izpolnjeni znaki kaznivega dejanja obrekovanja. Vsebina domnevne izjave, da neka brunarica ni več v lasti delodajalca, ne more škoditi časti in dobremu imenu,” je povedal in poudaril, da delodajalec kot zasebni tožilec v kazenskem postopku ne bi bil uspešen.

Rožič je kot skrb vzbujajoče označil dejstvo, da je domnevna priča informacije posredovala sedem mesecev po domnevnem dogodku. Spomnil je, da bi moral upravičenec tožbo vložiti v roku šestih mesecev od dneva, ko je izvedel za domnevno kaznivo dejanje.

Kaplan je povedala, da je zelo presenečena in v šoku. “Po 39 letih dela v Nami se poskuša z lažnimi obtožbami uničiti moj ugled in poslabšati moj finančni položaj. Kot predsednica sindikata v Nami sem vedno delovala v dobro zaposlenih in podjetja ter si take odpovedi nisem zaslužila,” je rekla.

Rožič: Po osmih mesecih je priča razkrila pogovor točno do minute

Delavko Kaplan je delodajalec prvič zaslišal 19. marca 2024, takrat pa so na sindikalni strani zahtevali razkritje identitete do tedaj neimenovane priče. “Priča se je našla 27. marca, skoraj osem mesecev po dogodku. Gre za osebo, ki ni zaposlena v podjetju Nama In, temveč je vodja vzdrževanja in skladišč v podjetju Nama d. d. Priča je točno, do minute, razkrila vsebino pogovora iz 30. avgusta lani,” je opisal Rožič. V vmesnem času se je vodstvo Name In zamenjalo: mesto direktorice je 1. septembra 2023 prevzela Mateja Erman.

Sindikat vztraja, da v konkretnem primeru niso izpolnjeni pogoji za izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. “Neutemeljeno je, da je delodajalec sprožil postopek odpovedi zaradi izrečenega stavka. Navedeni stavek ni povezan s tem, kako je delavka opravljala svoje delo,” je povedal Rožič in dodal, da delavka ni imela možnosti izjasnitve glede očitanega. Po njegovih besedah v podobnih primerih sodišča razsodijo v prid sindikalnih zaupnikov, vendar podjetju ni treba delavca ponovno zaposliti.

“Zahtevamo, da se nemudoma prekliče izredna odpoved. Večinskega lastnika Zavarovalnico Triglav pa pozivamo, naj pregleda poslovanje podjetja Nama,” je rekel generalni sekretar. Sindikat je ministrstvo za delo in vlado pozval, naj spremenita zakonodajo tako, da bodo sindikalni predstavniki bolj zaščiteni. Rožič je napovedal, da bodo o dogajanju obvestili vse evropske institucije. Če se razmere v Nami ne bodo uredile, pa bodo sindikalisti pozvali k bojkotu Triglava in Name.

Pred kratkim se je v istem podjetju, tako Rožič, zgodil podoben primer. “Delavko obtožujejo, da je rekla, da je nekdo dobil tri stanovanja. Tudi tukaj to trdi neimenovana priča. Pri tem pa je obdolžitev narejena tako, da je bilo uporabljeno kar ime Lidije Kaplan,” je povedal. Tudi ta delavka je članica sindikata. “V Nami se dogaja nekaj čudnega,” je dodal Rožič.

“Onemogočanje sindikalnega dela prepogosta praksa podjetij”

Dogodek kaže na ustrahovanje sindikalne zaupnice, posledica pa je onemogočanje njenega delovanja pri skrbi za zaposlene, je poudarila predsednica sindikata delavcev trgovine Tina Skubic. “Onemogočanje sindikalnega dela žal postaja vse prepogosta praksa podjetij, katerih zaposleni so naši člani,” je povedala. Po njenih besedah nekatera podjetja sindikalnim zaupnikom ne dovoljujejo udeležbe na izobraževanjih. Podjetja, kjer je sindikalni dialog zgleden, pa so žal izjeme, je dodala.

“V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije se v zadnjem času vse prepogosto srečujemo z odpovedmi zaposlenih na nižjih ravneh, zaposlenih na višjih ravneh, čeprav so v primere vsaj posredno vpleteni, kaznovalna politika podjetja nikoli ne dotakne. Glede na večje število odpovedi iz krivdnih razlogov našim članom smo se odločili, da tudi mi ne bomo več prijazno opozarjali delodajalcev na kršitve njihovih vodilnih, temveč bomo zoper kršitelje začeli vlagati kazenske in odškodninske tožbe,” je povedala Skubic.

Rožič je poudaril, da so v zadnjem času obravnavali več primerov, ko so odpustili sindikalne zaupnike. “Kar se dogaja s sindikalnimi zaupniki, je brutalno in nesprejemljivo za vsako civilizirano državo,” je dodal.

Nama: Nad popolnoma nekonkretiziranimi očitki sindikata smo začudeni

V podjetju Nama IN so v odzivu na novinarsko konferenco očitke glede nezakonitosti postopka odpovedi označili za neutemeljene. Kot so pojasnili, je delodajalec v celotnem postopku upošteval vsa določila zakona o delovnih razmerjih, na zahtevo delavke je v postopek vključil tako svet delavcev delodajalca kot Sindikat delavcev trgovine Slovenije.

Prav tako zagotavljajo, da so Kaplan v postopku omogočili zagovor, po vročitvi odpovedi pa je delodajalec upošteval tudi zahtevo za zadržanje učinkovanja odpovedi, kar je delavki oziroma njeni pooblaščenki tudi sporočil. “Navedeno pomeni, da delavkino delovno razmerje ne bo prenehalo do izteka roka za sodno varstvo ter v primeru vložene tožbe vse do odločitve sodišča na prvi stopnji oziroma najdlje do izteka šestih mesecev – v tem času delavka tudi nikakor ni omejena pri opravljanju sindikalne dejavnosti,” so zapisali.

V primeru, da bo vsebinsko o zadevi odločalo sodišče, bodo odločitev spoštovali.

“Nad popolnoma nekonkretiziranimi očitki sindikata o nezakonitosti postopka smo začudeni, saj ob dodatnem zagovoru delavke predstavnika sindikata niti nista bila prisotna,” so pojasnili v podjetju Nama IN. Vsebinsko pa se do razlogov za odpoved ne bodo opredeljevali, saj menijo, da je temu namenjen sodni postopek pred sodiščem, ki mora o zadevi odločati nepristransko ter objektivno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!