Zakaj ameriškega predsednika ne bo na kronanje kralja Karla III.?

Svet 01. Maj 202309:24 4 komentarji
Joe Biden
PROFIMEDIA

6. maja bodo kronanju kralja Karla III. v Londonu prisostvovali številni povabljeni šefi držav, med njimi tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar. Nasprotno pa je vabilo na ta veliki in odmevni dogodek zavrnil ameriški predsednik Joe Biden. Zakaj?

Delegacijo ZDA bo na kronanju kralja Karla III. vodila ameriška prva dama Jill Biden. Predsednik Joe Biden je namreč vabilo na kronanje zavrnil – uraden razlog, zakaj se je tako odločil, po navedbah britanskega BBC ni znan. Je pa dejstvo, da bi bil Biden, če bi vabilo sprejel, prvi predsednik v zgodovini ZDA, ki bi prisostvoval kronanju britanskega monarha.

Ne gre za to, da je Biden “protibritanski”, je po navedbah BBC dejala profesorica dr. Laura Beers z Ameriške univerze, strokovnjakinja na področju britanske zgodovine. “Biden ne gre, saj noben ameriški predsednik še ni šel na kronanje, torej zakaj začeti v 21. stoletju,” je dodala.

Dr. Beers je ob tem spomnila, da so bili ameriško-britanski odnosi precej sovražni ob ameriški revoluciji v drugi polovici 18. stoletja in vojni leta 1812, otoplili pa so se šele, ko je leta v tridesetih letih 19. stoletja na prestol sedla kraljica Viktorija.

Joe Biden je, čeprav ga na kronanje ne bo, po navedbah BBC že sprejel vabilo na državniški obisk v Veliki Britaniji. Biden, ki ima irske korenine, je sicer nedavno obiskal Irsko.

Joe Biden
PROFIMEDIA

Poleg tega je bilo potovanje čez Atlantik v preteklosti veliko manj praktično, kot je danes. Transatlantski zračni promet je namreč po besedah zgodovinarja dr. Troya Bickhama stekel “šele” leta 1939 oziroma tri leta po tem, ko je bil okronan kralj Jurij VI., oče jeseni preminule kraljice Elizabete II. 

Pokojna kraljica Elizabeta II., mati kralja Karla III., je vladala sedem desetletji, kar je več od kateregakoli drugega britanskega monarha. V tem času se je v ZDA zamenjalo 14 ameriških predsednikov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje