Zakaj se je pred Hrvaško nacionalno banko v Zagrebu vila dolga vrsta?

Svet 15. Sep 202315:40 3 komentarji
Vrsta za hrvaški kovanec za evro
Tomislav Miletic/PIXSELL

Hrvaška nacionalna banka je izdala prvi priložnostni kovanec za dva evra. Z njim so obeležil uvedbo evra kot denarne enote na Hrvaškem 1. januarja 2023.

Že od jutra se pred Hrvaško nacionalno banko v Zagrebu vije vrsta numizmatikov in drugih, ki si želijo kupiti nov hrvaški kovanec za dva evra.

Z izdajo prvega priložnostnega kovanca so pri naših južnih sosedih obeležili uvedbo evra. Hrvati so se od kun poslovili konec lanskega leta, z novim letom pa so uvedli evro. V Hrvatski kovnici so izdelali 250.000 priložnostnih kovancev. Nacionalno stran, na kateri sta napisa ‘članica evro območja’ in ‘Hrvaška 2023’, je zasnoval kipar Nikola Vudrag.

Spominski kovanec ni le zbirateljski, ampak je tudi tečajni kovanec. To pomeni, da ga je mogoče uporabiti za plačilo, pri plačevanju pa je vreden dva evra. Za njegovo menjavo se praviloma ne zaračuna provizije, piše na spletni strani banke.

Kupec kaže hrvaški kovanec za 2 evra
Tomislav Miletic/PIXSELL

Zainteresirani lahko kovanec od danes kupijo v poslovnih bankah in na blagajni Hrvaške nacionalne banke. V prvih tednih je količina, ki jo lahko kupi ena oseba, omejena. Posameznik lahko kupi največ pet kovancev. Za omejitev so se odločili, da bodo priložnostni kovanci na voljo čim večjemu številu ljudi.

hrvaški kovanec
Branimir Kralj/HKN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje