Zaradi poškodovanih kablov v Rdečem morju motnje interneta na Bližnjem vzhodu

Svet 05. Mar 202421:05 2 komentarja
podmorski kabli
Foto: PROFIMEDIA

V Rdečem morju so bili poškodovani vsaj štirje pomembni podmorski kabli, ki skrbijo za velik del informacijsko-komunikacijskih povezav med Azijo, Evropo in Bližnjim vzhodom. Zaradi poškodovanih kablov so morali telekomunikacijski ponudniki preusmeriti kar četrtino prometa med omenjenimi regijami. Hutijevci zanikajo vpletenost v incident.

Po navedbah hongkonškega telekomunikacijskega podjetja HGC Global Communications naj bi bili poškodovani podmorski kabli štirih večjih telekomunikacijskih omrežij, kar je povzročilo velike komunikacijske motnje predvsem na Bližnjem vzhodu.

V HGC ocenjujejo, da je poškodba sicer prizadela kar četrtino povezav med Azijo, Evropo in Bližnjim vzhodom. Zdaj si prizadevajo, da bi preusmerili čim več prekinjenega komunikacijskega prometa ter s tem kar najbolj omilili škodo, piše CNN. Na kakšen način so bili kabli poškodovani ter kdo bi bil lahko odgovoren za poškodbe, v hongkonškem podjetju niso pojasnili.

Predstavniki južnoafriške družbe Seacom, ki ima v lasti enega od poškodovanih kabelskih sistemov, so za CNN povedali, da se sanacija škode ne bodo začela še vsaj en mesec. Deloma tudi zaradi dolgotrajnosti pridobivanja dovoljenj za izvajanje del na območju Rdečega morja. Nato naj bi samo popravilo trajalo dodatnih nekaj tednov. V Seacomu bodo do sanacije kablov promet preusmerili preko drugih sistemov.

Med prizadetimi naj bi bil tudi 25.000 kilometrov dolg kabelski sistem, ki preko Egipta povezuje jugovzhodno Azijo z Evropo. Poškodovan naj b bil tudi kabel Europe India Gateway (EIG), katerega glavni investitor je britanski Vodafone. EIG povezuje Evropo, Bližnji vzhod in Indijo.

Večina telekomunikacijskih velikanov se pri svoji povezljivosti s svetom sicer zanaša na več podvodnih kabelskih sistemov, kar jim omogoča, da v primeru izpada preusmerijo promet in tako zagotovijo neprekinjeno storitev.

podmorski kabli
Foto: submarinecablemap.com

Hutijevci: Nimamo namena poškodovati kablov

Poškodovanje kablov je prišlo le nekaj tednov po tem, ko je jemenska vlada opozorila, da bi lahko tudi podmorski kabli postali tarča Hutijevcev. Ti so v zadnjih mesecih v Rdečem morju izvedli več napadov na trgovske ladje.

Nekateri izraelski mediji so medtem odgovornost za poškodovanje kablov že pripisali Hutijevcem, vendar je jemenski vodja te uporniške skupine Abdel Malek Al Houthi obtožbe že zanikal. “Nimamo nikakršnega namena poškodovati kablov, ki omogočajo internetno povezavo z državami v regiji,” je zatrdil Al Houthi. Hutijevci so odgovornost za poškodbe pripisali ameriškim in britanskim vojaškim silam, ki delujejo v regiji, še piše CNN.

Podmorski kabli predstavljajo pomembno komunikacijsko infrastrukturo in so ključni za svetovno internetno omrežje. Izgradnjo omrežja so v zadnjih letih financirali tudi mnogi svetovni tehnološki velikani, kot so Google Microsoft, Amazon in Meta. Kakršnekoli poškodbe tega svetovnega podmorskega omrežja lahko povzročijo obzežne izpade interneta po svetu. Eden takšnih se je denimo zgodil ob potresu v Tajvanu leta 2006.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje