Zaradi Zahodne Sahare spor med Alžirijo in Španijo

Svet 20. Mar 202214:36 0 komentarjev
Zahodna Sahara
PROFIMEDIA

Alžirija je v soboto umaknila svojega veleposlanika iz Španije v znamenje protesta proti potezi Madrida, ki je prvič priznal veljavnost ozemeljskih teženj Maroka v sporu glede Zahodne Sahare. Alžirsko zunanje ministrstvo je ob tem zapisalo, da ga je hitra sprememba španskega stališča zelo presenetila. Alžirsko zunanje ministrstvo je ambasadorja v Španiji Saida Musija pozvalo na posvet.

V petek je maroška kraljeva palača sporočila, da je španska vlada prvič priznala možnost Zahodne Sahare kot avtonomne province pod oblastjo Maroka, kot predlaga Rabat. Kmalu zatem je Madrid sporočil začetek “nove faze” odnosov z Marokom, ki bodo temeljili na obojestranskem spoštovanju ter zagotavljali stabilnost in ozemeljsko celovitost obeh držav.

Zahodna Sahara, ki si jo lasti Maroko, je bila do leta 1975 španska kolonija. Po španskem umiku si je Maroko priključil nekatere dele njenega ozemlja, od takrat pa nadzoruje velike dele sicer zelo redko poseljene, a z viri bogate puščavske regije. Ta je sicer na seznamu nesamoupravnih ozemelj Združenih narodov.

V Zahodni Sahari deluje gibanje Fronta Polisario, ki si prizadeva za vzpostavitev neodvisne države. Med fronto in maroškimi silami so v preteklosti že večkrat izbruhnili spopadi.

Maroške ozemeljske težnje po tem delu Afrike niso mednarodno priznane. Alžirija podpira Fronto Polisario, hkrati pa je najpomembnejša dobaviteljica zemeljskega plina Španiji.

Alžirija pa ni edina, ki se je ostro odzvala na potezo premierja Pedra Sancheza. Proti je tudi konservativna opozicija v Madridu in celo leva koalicijska partnerica Unidas Podemos.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!