Zdravstveno stanje vojnega zločinca Ratka Mladića “najslabše doslej”

Svet 10. Sep 202206:00 > 20:56 1 komentar
Ratko Mladič
Jerry Lampen/REUTERS

Sin nekdanjega vojaškega poveljnika Ratka Mladića je za srbske medije dejal, da zdravstveno stanje njegovega očeta še nikoli ni bilo tako slabo, kot je sedaj. "Prvič je priznal, da mu je težko," je opisal in navedel, da njegov oče, ki je bil leta 2017 obsojen na dosmrtno zaporno kazen zaradi genocida v Srebrenici in vojnih zločinov, poroča o hudih bolečinah in splošni oslabelosti.

Zdravstveno stanje nekdanjega vojaškega poveljnika vojske Republike Srbske Ratka Mladića je po poročanju srbskih medijev “najslabše doslej”. Mladić je namreč že šest dni v bolnišnici v Scheveningenu, kjer prvič poroča o hudih bolečinah in splošni oslabelosti, je za medije povedal njegov sin Darko Mladić.

Nekdanji vojaški poveljnik je bil do četrtka v civilni bolnišnici, potem pa so ga premestili v bolnišnico mednarodnega sodišča za vojne zločine. Mladićev sin je dodal, da se njegov oče doslej še ni nikoli pritoževal nad svojim zdravstvenim stanjem in počutjem. Zdaj je “prvič priznal, da mu je težko,” je opisal.

Dodal je, da njegova družina ni seznanjena s protokolom zdravljenja in da ne vedo, ali je Mladić še na infuziji, ali se že lahko samostojno prehranjuje. Je pa družina v četrtek prejela rezultate zdravniških preiskav, ki so bile opravljene avgusta, ko je 80-letni Ratko Mladić prebolel okužbo s koronavirusom.

V ponedeljek naj bi bili znani tudi rezultati novih  preiskav, od katerih je odvisno, ali se bodo v Haag odpravili še srbski zdravniki.

Radovan Karadžić in Ratko Mladić
Radovan Karadžić in Ratko Mladić sta simbol zločinov v BiH in tudi genocida. (Vir: PROFIMEDIA)

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je Ratka Mladića leta 2017 spoznalo za krivega za najhujši zločin po mednarodnem pravu, to je genocid. Spoznalo ga je krivega za za genocid v Srebrenici leta 1995 in za druge vojne zločine med letoma 1992 in 1995. Sodišče mu je izreklo dosmrtno ječo. Mladić je bil po vojni v Bosni in Hercegovini na begu vse do leta 2011, ko ga je policija prijela v vasi blizu Zrenjanina in ga izročila mednarodnemu sodišču. V Srebrenici so srbske sile pod vodstvom Ratka Mladića ubile več kot 8000 muslimanskih mož in dečkov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje