Slavljenje Mladića in streli pred džamijo: po burnih dneh protesti za enotno BiH

Svet 10. Jan 202219:00 > 22:12 2 komentarja
Protest Bosancev v tujini
N1

Dnevi okrog pravoslavnega božiča in (neustavnega) dneva Republike Srbske v Bosni in Hercegovini so bili burni: od slavljenja vojnega zločinca Ratka Mladića do prepevanja nacionalističnih pesmi in streljanja v okolici džamije. Nacionalističnemu razdvajanju so v nedeljo in danes v več evropskih mestih sledili protesti za enotno Bosno in Hercegovino.

Bosanci, ki živijo v tujini, so bili danes na ulicah. Protesti, s katerimi izražajo solidarnost z enotno Bosno in Hercegovino (BiH), so potekali v Belgiji, Avstriji, Italiji, Veliki Britaniji, na Norveškem in Švedskem, že v nedeljo pa je okrog 500 ljudi mirno protestiralo na ulicah Ženeve v Švici in Pariza v Franciji.

“V vseh teh mestih bomo prebrali pismo Platforme za BiH – nizozemske neodvisne organizacije, ki je bilo napisano za največje svetovne voditelje. Prebrali ga bomo v angleškem in francoskem jeziku, kjer je to potrebno, ter v našem jeziku,” je za bosanski N1 dejal Satko Mujagić, eden izmed članov organizacijskega odbora. Kot je pojasnil, pismo vsebuje jasna sporočila o razgretih razmerah v BiH, vsebino pa je podprlo več svetovnih organizacij in posameznikov, med njimi tudi sedem poslancev Evropskega parlamenta. Proteste so zato napovedali na vsaj 35 lokacijah.

Organizatorji opozarjajo, da so državljani BiH v tujini zaskrbljeni zaradi politične krize v državi, saj po njihovem mnenju grozi, da se bodo znova ustvarile globoke delitve, ki bodo vodile v nove konflikte. S protesti in pismom, ki so ga med drugim poslali predsedniku ZDA Joeju Bidnu in nemškemu kanclerju Olafu Scholzu, želijo mednarodno skupnost in politike opozoriti, da je nujno pravočasno ustaviti vse odcepitvene in protiustavne aktivnosti, ki se izvajajo v Republiki Srbski ter ohraniti mir v državi.

Kot smo poročali, so razmere v BiH že več tednov razgrete. Srbski član predsedstva Milorad Dodik je združeno BiH označil za neuspeh in napovedal umik Republike Srbske iz niza osrednjih institucij BiH. Parlament Republike Srbske je nato decembra sprejel predlog, ki lokalno vlado obvezuje k prenosu pristojnosti na področju vojske, davkov in sodnega sistema z ravni države na raven entitete v prihodnjih šestih mesecih.

Prejšnji teden so ZDA uvedle sankcije proti Dodiku in z njim povezani televizijski mreži zaradi ogrožanja stabilnosti BiH ter celotne regije. V luči praznovanja pravoslavnega božiča in praznika ob 30. obletnici Republike Srbske (ki ga je ustavno sodišče BiH razglasilo za neustavnega) pa so v regiji konec tedna zabeležili več incidentov in provokacij.

“Ratko Mladić heroj”

Na zgradbah v naselju Priboj v Srbiji, ki leži na meji z BiH, so v preteklh dneh zaznali več grafitov, ki slavijo Ratka Mladića, obsojenega vojnega zločinca za genocid nad Bosanci v Srebrenici. Moč je razbrati napis: “Ratko Mladić je heroj,” in tudi pa: “Od Priboja do Haga, vsi so z generalom Ratkom”.

Ob tem je uporabnik Twitterja zapisal, da se Bosanci v svojih domovih in mestih počutijo ogrožene, prestrašene in negotove. Že nekaj dni pred tem je prav tako v Priboju skupina srbskih policistov na ulicah prepevala nacionalistično pesem, ki poziva k ponovitvi Srebrenice in Vukovarja. Proti skupini dvanajstih policistov je bil kasneje odrejen disciplinski postopek, saj da so žalili državljane drugih držav, je poročal srbski N1, o dogodku pa je bilo obveščeno tudi pristojno tožilstvo.

Pojavil se je tudi posnetek, na katerem v noči na pravoslavni božič skupina mladih na ulicah Priboja prepeva: “Božič je, božič, streljaj v džamije!”, z nacionalističnimi skladbami in baklami pa so Bosance provocirali tudi na ulicah srbskega Novega Pazarja.

Provokacije nacionalne nestrpnosti

V bosanskem Prijedoru je skupina mladih z zastavami Republike Srbske in baklami hodila po ulicah ter prepevala pesem, v kateri so slavili Mladića. Predstavnik tamkajšnje mošeje Omer ef. Redžić je za bosanski N1 dejal, da je “provokacijo nacionalne nestrpnosti”, ki se je sprehodila tudi mimo džamije, spremljala policija. Tudi v Foči so plapolale zastave, ki so slavile Mladića. Dogodki vzbujajo strah in nemir, saj so prav na teh območjih po tem, ko so lokalne oblasti leta 1992 odločile, da v Prijedorju ni prostora za Bošnjake in Hrvate oziroma ne-Srbe, taborišča postala realnost.

Kot je poročal bosanski N1, se je proslava ob dnevu Republike Srbske začela v Gacku, ko so v mestu odmevale pesmi z nacionalistično vsebino – tudi iz radijskih oddajnikov. Pred tem je skupina mladih razvila transparent v srbskih barvah, na katerem je pisalo: “Življenje dajemo zate, naj tvoje ime traja večno”.

V mestu Janja so na božični večer neznane osebe v bližini džamije streljale iz kolone vozil in vzklikale, preklinjale ter kričale na vernike, ki so zapuščali džamijo.

Kasneje so zabeležili še primer, ko je mladenič iz avta vzklikal in predvajal nacionalistične pesmi, medtem ko se je vozil mimo džamije.

Zaokrožil  je tudi posnetek, na katerem pripadniki policije prepevajo Magnificovo pesem Pukni zoro, za katero številni Srbi (vključno z Dodikom) zmotno mislijo, da gre za staro srbsko narodno pesem.

Dodik: “Gre za dejanja posameznikov”

Omenjene provokacije je obsodil tudi Dodik sam, kot je povedal za bosanski N1, pa jih ni v celoti spremljal. “Gre za dejanja posameznikov. Treba je uporabiti pravne ukrepe,” je dejal.

Za omenjene incidente se je opravičil tudi župan Banjaluke Draško Stanivuković. “Vsem, ki jim je bilo na katerikoli praznik neprijetno, se želim opravičiti,” je dejal po poročanju bosanskega N1. “Med narodi mora obstajati razumevanje,” je dejal. “Vendar živimo skupaj. Sožitje je pomembno tudi za to, da Republika Srbska obstaja. Nihče naj se ne dotika Republike Srbske in ne bo vprašljivo to, da živimo skupaj, si pomagamo in praznujemo vse praznike,” je dejal Stanivuković.

EU: V primeru zaostrovanja imamo veliko orodij

“Tovrstna retorika in dejanja so še bolj zaostrila napetosti med skupnostmi v državi in nadalje stopnjujejo trenutno politično krizo,” je v danes objavljeni izjavi zapisal Peter Stano, tiskovni predstavnik visokega zunanjepolitičnega predstavnika, in dodal, da ogrožajo stabilnost in dobrobit države ter so v popolnem nasprotju z njeno perspektivo članstva v EU. Ta namreč lahko temelji le na enotni in suvereni Bosni in Hercegovini, je poudaril.

Voditelji te entitete BiH bi morali prispevati h končanju “zaskrbljujočega trenda sovraštva in nestrpnosti”, kar pa da vključuje tudi prenehanje s “poveličevanjem vojnih zločincev in zanikanjem ali poveličevanjem njihovih zločinov”.

EU še obžaluje podporo “drugih partnerjev” tovrstnim dogodkom, ki ogrožajo regionalno stabilnost in vplivajo na dobre sosedske odnose, je še zapisal Stano.

Kot je dodal, so zavezani omogočanju dialoga, ki bi prispeval k odstranjevanju ovir na evropski poti BiH. “Če pa bi se razmere še naprej slabšale, ima EU na voljo veliko orodij, vključno z obstoječim okvirom sankcij, in presojo širše pomoči EU,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje