Združeni narodi o povečanju financiranja za Afganistan

Svet 04. Sep 202111:26 0 komentarjev
Talibani v Afganistanu
Stringer/REUTERS

Združeni narodi bodo na konferenci 13. septembra razglabljali o povečanju financiranja za Afganistan in nadaljevanju humanitarne operacije.

Združeni narodi so za 13. september sklicali donatorsko konferenco za humanitarno pomoč Afganistanu, ki se jo bo osebno udeležil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

“Konferenca se bo zavzela za hitro povečanje financiranja, da se bo humanitarna operacija lahko nadaljevala. Prav tako bo pozvala k polnemu in neoviranemu humanitarnemu dostopu, da bi Afganistanci še naprej prejemali nujne storitve, ki jih potrebujejo,” je sporočil tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric.

Dodal je, da je treba v državi zaščititi dosedanji razvoj in da je spoštovanje pravic žensk ključnega pomena za prihodnjo stabilnost Afganistana.

40 odstotkov BDP iz tujih sredstev

Še pred zmago talibanov je bil Afganistan močno odvisen od tuje humanitarne pomoči. Država je namreč 40 odstotkov državnega bruto domačega proizvoda (BDP) pridobila iz tujih sredstev.

ZN so opozorili, da humanitarno pomoč za preživetje potrebuje skoraj polovica prebivalstva Afganistana, to je okrog 18 milijonov ljudi. Vsak tretji Afganistanec ne ve, od kod bo prišel njegov naslednji obrok. Polovici vseh otrok, mlajših od pet let pa v prihodnjem letu grozi huda podhranjenost.

Talibani začeli sodelovati s Katarjem

Letališče v Kabulu, kjer se je pred dnevi ob umiku Američanov trlo ljudi, ki so želeli zapustiti državo, je zaprto, večina infrastrukture je uničene ali poškodovane oz. ne deluje. Od odhoda ZDA so talibani začeli sodelovati s Katarjem, da bi ponovno vzpostavili lete iz letališča.

Združeni narodi so medtem ponovno vzpostavili lete s humanitarno pomočjo v severni in južni Afganistan, je v četrtek dejal tiskovni predstavnik organizacije. Leti povezujejo pakistansko prestolnico Islamabad z mestom Mazar-i-Šarif v severnem Afganistanu in s Kandaharjem na jugu.

Državni letalski prevoznik Ariana Afghan Airlines je v petek ponovno vzpostavil domače lete. Združeni arabski emirati so v državo že poslali letalo s hrano in nujno medicinsko pomočjo.

Protitalibanski uporniki sporočajo, da se njihov upor nadaljuje

Vodja Nacionalne odporniške fronte (FNR), ki se v Afganistanu bori proti talibanom, je danes napovedal, da bo skupina nadaljevala boj proti talibanom. “Nikoli se ne bomo nehali boriti za Boga, svobodo in pravičnost,” je zapisal vodja uporniške skupine Ahmad Masud.

Njegov odziv je nastal ob nepotrjenih poročilih, da je bil Panšir, edina provinca, ki jo talibani ne obvladujejo, zavzeta in da so voditelji upora, med njimi tudi Masud, pobegnili iz države.

Nekdanji prvi podpredsednik države Amrulah Saleh, ki trenutno prebiva v provinci Panšir, je v petek sporočil, da se odpor proti talibanom nadaljuje. V bližini te pokrajine že pet dni potekajo hudi spopadi med talibani in uporniki. Kratka pogajanja za mirno rešitev konflikta niso bila uspešni. Talibani so po besedah tiskovnega predstavnika odporniške organizacije Masudu ponudili položaj v svoji vladi, a ga je zavrnil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!