Zelenski odlikoval priljubljenega generala, ki ga je ta teden odstavil

Svet 09. Feb 202413:03 > 13:52 4 komentarji
Valerij Zalužni in Volodimir Zelenski
Foto: REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podelil odlikovanje vrhovnemu poveljniku vojske Valeriju Zalužnemu, ki ga je ta teden odstavil s položaja. Ukrajina in Rusija sta medtem nadaljevali medsebojne napade z brezpilotnimi letalniki.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je odlikoval odstavljenega vrhovnega poveljnika vojske Valerija Zalužnega, je razvidno s spletne strani ukrajinskega predsedniškega urada. Zelenski je priljubljenemu generalu podelil zlato zvezdo za njegove zasluge pri obrambi Ukrajine, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Iz Kijeva so v četrtek sporočili, da so Zalužnega odstavili s položaja, in da je Zelenski na mesto vrhovnega poveljnika vojske imenoval Oleksandra Sirskega. Zalužni je v odzivu priznal, da je prišel čas za spremembo vojaške strategije s ciljem, da bo Ukrajina zmagala v boju proti ruski agresiji.

Zelenski se je Zalužnemu zahvalil za opravljeno delo in ga povabil, naj ostane del ekipe, ki vodi ukrajinski boj proti Rusiji. Njegov urad je nato objavil odlok, iz katerega je razvidno, da je predsednik odstavljenemu generalu podelil zlato zvezdo oziroma naziv junak Ukrajine za njegove zasluge pri obrambi države in “nesebično služenje ukrajinskemu narodu”.

Novoimenovani vrhovni poveljnik ukrajinskih sil Sirski je medtem danes izjavil, da se mora vojska za zmago v vojni nenehno razvijati in biti pripravljena spremeniti način bojevanja, če želi v vojni zmagati, poroča francoska tiskovna agencija AFP. “Le spremembe in nenehno izboljševanje sredstev in metod bojevanja nam bodo omogočile, da bomo na tej poti uspešni,” je dejal v svoji prvi izjavi po prevzemu položaja vrhovnega poveljnika.

Moskva: Menjava ne more spremeniti poteka vojne

Na menjavo na čelu ukrajinskih oboroženih sil so se medtem odzvali tudi v Moskvi. “To ni dejavnik, ki bi spremenil potek posebne vojaške operacije,” je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

58-letni Sirski je javnosti manj znan in manj karizmatičen kot njegov 50-letni predhodnik, ki je med Ukrajinci zelo priljubljen. Kljub temu je tudi Sirski ključna oseba v ukrajinski vojski. Med drugim je odigral pomembno vlogo pri obrambi Kijeva na začetku ruske invazije. O zamenjavi priljubljenega Zalužnega se je v zadnjih mesecih veliko ugibalo, saj naj bi bil general že dolgo v sporu z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Spor naj bi se zaostril zlasti po spodleteli ukrajinski ofenzivi lani poleti.

vojna v ukrajini
Foto: REUTERS

Rusija in Ukrajina izvedli nove napade z droni

Rusija je ponoči nad Ukrajino izstrelila 16 brezpilotnih letalnikov tipa šahed, so danes sporočili iz Kijeva in dodali, da je ukrajinska zračna obramba deset dronov sestrelila. Iz Moskve so medtem sporočili, da je ruska zračna obramba sestrelila 19 ukrajinskih dronov. O žrtvah in škodi zaenkrat niso poročali.

Po navedbah ukrajinske vojske so ruske sile brezpilotne letalnike izstrelile iz oporišč na priključenem polotoku Krim in iz regije Kursk, ki meji na Ukrajino. “Po zaslugi bojnih operacij je bilo uničenih deset šahedov v regijah Mikolajiv, Herson in Harkov,” je sporočila.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da je ruska zračna obramba ponoči nad regijami Kursk, Brjansk, Orjol in Krasnodar ter nad Črnim morjem sestrelila deset ukrajinskih dronov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V regiji Orjol naj bi bil napad usmerjen proti tamkajšnji energetski infrastrukturi, iz mesta Ilsk na območju Krasnodarja pa so poročali o požaru na rafineriji nafte, navaja ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje