Železniški tovorni promet med Kitajsko in Severno Korejo ponovno teče

Svet 26. Sep 202213:21 0 komentarjev
vlak v Severni Koreji
PROFIMEDIA

Po večmesečni prekinitvi je ponovno stekel železniški tovorni promet med Kitajsko in Severno Korejo, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. Kot je neimenovan kitajski vir potrdil za južnokorejsko tiskovno agencijo Yohnap, bodo vlaki odslej do dvakrat dnevno potovali med mestoma Dandong na Kitajskem in Sinuiju v Severni Koreji.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je namreč zaznalo vlak z več kot 10 tovornimi vagoni, ki je iz Dandonga odpotoval v Sinujiu. Po navedbah ministrstva še ni jasno, ali to pomeni, da se bo redni tovorni promet tudi nadaljeval, vendar je neimenovani kitajski vir za Yohnap pojasnil, da se je tovorni promet po “stabilizaciji razmer glede covida-19” spet normaliziral.

Vlaki bodo med omenjenima obmejnima mestoma vozili enkrat ali dvakrat na dan, je potrdil vir.

Severna Koreja je v začetku pandemije covida-19 zaprla mejo s Kitajsko, poteza pa je močno prizadela blagovno menjavo med državama.

Januarja je Kitajska napovedala ponovno vzpostavitev tovornega prometa, vendar je bil konec aprila železniški promet zaradi vala novih primerov v Dandongu ponovno ustavljen.

V Severni Koreji so prvo uradno okužbo z novim koronavirusom potrdili maja letos, tri mesece pozneje pa so sporočile, da je virus popolnoma pod nadzorom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!