Znanstveniki razvili “umetni list”, ki proizvaja biogorivo

Magazin 22. Maj 202316:59 1 komentar
umetni list, fotocelice, zelena energija
Slika je simbolična/PROFIMEDIA

Umetni list samo s pomočjo sončne svetlobe ogljikov dioksid in vodo pretvarja neposredno v tekoče biogorivo.

Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu so ustvarili “umetni list”, napravo, ki s pomočjo sončne svetlobe pretvarja CO2 in vodo v etanol in propanol, sredstvi, ki jih lahko uporabljajo za pogon vozil, ter ki bi lahko v prihodnosti uspešno nadomestila fosilna goriva, poroča spletna stran scitechdaily.com.

Umetni list, ki so ga razvili v Cambridgeu, ni prva tovrstna naprava, vendar še nobena doslej ni zmogla proizvesti tako čistega biogoriva kot ta in tudi ne v samo enem koraku. Doslej so namreč s pomočjo umetnih listov lahko proizvedli le preproste kemikalije, ki jih kot gorivo neposredno ne moremo uporabljati, so pa uporabne v farmaciji in industriji plastike in gnojil.

Za naslednje korake v proizvodnji etanola in propanola so morali uporabiti elektriko. Zdaj so torej prvič uspeli ti dve gorivi v tekočem stanju proizvesti le z uporabo sončne energije. Trenutno naprava deluje le v laboratoriju in še ni optimalno učinkovita, je pa dokaz, da koncept deluje. Raziskovalci si zdaj prizadevajo optimizirati napravo tako, da bo lahko proizvajala večje količine goriva in pravijo, da so njihovi “umetni listi” pomemben korak pri prehodu stran od gospodarstva, ki temelji na fosilnih gorivih. Rezultati so objavljeni v reviji Nature Energy.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (1)

Prikaži vse komentarje