Zveza Nato ni opazila, da bi Wagnerjevi plačanci odšli v Belorusijo

Svet 11. Jul 202315:05 0 komentarjev
Joe Biden, Jens Stoltenberg
Joe Biden in Jens Stoltenberg (Foto: Kacper Pempel/REUTERS)

Generalni sekretar zveze Nato je komentiral informacije, ki jih ima Nato o lokaciji plačancev podjetja Wagner.

Plačanci podjetja Wagner, ki so pred dobrima dvema tednoma na čelu s šefom Jevgenijem Prigožinom v Rusiji izvedli oboroženi upor, še vedno dobivajo veliko pozornosti Zahoda. Potem ko je Kremelj včeraj potrdil, da se je Prigožin že nekaj dni po uporu sestal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je danes generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg komentiral, kje naj bi bili wagnerjevci.

Po besedah Stoltenberga Nato ni zaznal premikov plačancev Wagnerja v Belorusijo, kamor bi lahko odšli skladno z dogovorom, ki naj bi zaustavil pohod proti Moskvi in pri katerem je posredoval beloruski predsednik Aleksander Lukašenko.

“Do zdaj nismo videli nikakršne namestitve ali premika Wagnerjevih sil v Belorusijo, a bomo seveda podrobno spremljali dogajanje,” je, tako CNN, dejal Stoltenberg.

Kje je Prigožin po uporu, ni zares znano. Beloruski predsednik Lukašenko je nekaj dni po pohodu v Moskvo dejal, da je šef Wagnerja prispel v Belorusijo, minuli teden pa je komentiral, da Prigožin ni v tej državi.

Napovedani premik wagnerjevcev v Belorusijo je sicer še posebej skrbel sosednjo Poljsko, Litvo in Latvijo, ki so v pismu Natu posvarile pred grožnjo, ki jo “predstavljajo ruska agresivna dejanja in potek dogodkov v Belorusiji”, navaja CNN in sklicujoč se na navedbe litovskih oblasti dodaja, da so bile države prav tako zaskrbljene, da bodo plačanci in njihov šef Prigožin ogrozile “politično stabilnost v Belorusiji”, kjer je, spomnimo, Rusija nedavno namestila taktično jedrsko orožje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!