Zvezni sodnik začasno blokiral teksaški zakon o splavu

Svet 07. Okt 202107:08 0 komentarjev
Splav v ZDA
PROFIMEDIA

Zvezni sodnik iz San Antonia Robert Pitman je v sredo po tožbi zvezne vlade predsednika Josepha Bidna začasno blokiral sporni teksaški zakon, ki prepoveduje splav po približno šestem tednu nosečnosti. Zakon sicer ne uvaja kazenskih sankcij, temveč omogoča le zasebne civilne tožbe.

Sodnik Robert Pitman je zakon blokiral do končne sodne odločitve o njem. Državnim sodiščem v Teksasu je prepovedal sprejemanje civilnih tožb proti osebam, ki ženskam pomagajo pri umetni prekinitvi nosečnosti.

“Kljub temu, da želi država zamegliti vprašanje, pa je dejstvo, da se osebe, ki želijo opraviti splav, soočajo z nepopravljivo škodo, ko do tega nimajo dostopa. Te osebe imajo po ustavi pravico do splava, teksaški zakon pa posega v to pravico,” je razsodil Pitman.

Pitman je v sodbi zapisal tudi, da ga posebej skrbi, kako je teksaški zakon zastavljen. Zagovorniki pravice do splava ga namreč težko spodbijajo na sodiščih, ker ni uveljavljanja določil s strani države. “Zakon je bil namenoma oblikovan tako, da se lahko izogne sodni presoji,” je zapisal Pitman, ki ga je na položaj imenoval nekdanji predsednik ZDA Barack Obama.

“Gre za zmago žensk in vladavine prava”

Tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala, da je sodba pomemben korak v smeri povrnitve ustavnih pravic ženskam v Teksasu. “Boj se je šele začel, tako v Teksasu kot tudi v številnih državah, kjer so ženske pravice tarče napada,” je sporočila Psakijeva. Pravosodni minister ZDA Merrick Garland pa je ocenil, da gre za zmago žensk in vladavine prava.

Pravosodno ministrstvo Teksasa je nemudoma po sodbi vložilo pritožbo na zvezno prizivno sodišče v New Orleansu. Ne glede na odločitev prizivnega sodišča pa je pričakovati, da bo poražena stran šla naprej do vrhovnega sodišča ZDA, ki je že s petimi proti štirim glasovom zavrnilo zahtevo po blokadi teksaškega zakona pred njegovo uveljavitvijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!