Če danes izgubite zob, se s pomočjo te rešitve lahko še vedno široko nasmehnete

Oglas 25. Okt 202314:15
zobje
promocijska fotografija

Ko človek izgubi zob (ali več njih), lahko s tem izgubi še mnogo več. Izgubi lahko samozavest, dobro voljo in dobro počutje, posledično pa tudi (če malo pretiravamo) dobro družbo. Če se ne počutiš dobro v svoji koži, lahko namreč začneš iskati osamo. Da to tega ne bo prišlo, se preventivno ''poučite'' o najboljši rešitvi, ki vam je v takem primeru na voljo.

Težava ob izgubi zoba pa ni samo estetske narave, temveč so posledice lahko tudi socialne in zdravstvene. Pride lahko do težav pri govoru in žvečenju, posledično pa do morebitnih komunikacijskih šumov ter prebavnih težav.

Nesreča nikoli ne počiva ali kako lahko izgubite zob

Zob lahko izgubite kadarkoli in kjerkoli ne glede na to, koliko ste stari. K temu lahko vodijo nesreča, kot je padec oz. udarec, pa tudi zobne bolezni, ki so lahko posledica slabše genetike, slabe ustne higiene (ki prispeva k množitvi bakterij in nastanku kislin, s tem pa k tanjšanju sklenine in posledično kariesu) in tudi neustrezne prehrane. Res je, za izgubo zoba je lahko kriva tudi nepravilna prehrana, saj za zdrave zobe potrebujete kalcij, fosfate in fluor, ki jih lahko zaužijete z zadostno količino mlečnih izdelkov in rib. Za trdnost zobne sklenine potrebujete še magnezij, s katerim so bogati oreščki, semena, stročnice, temno zelena zelenjava, mineralne vode …

Kateri hrani in pijači se je bolje izogibati?

– Če vam preti zobna erozija, se je bolje izogibati sadnim sokovom, kisu in kavi, ki tanjšajo zobno sklenino. Hrano je v vsakem primeru dobro prežvečiti, saj tako izločite več sline, kalcij, fosfati in fluoridi v njej pa ustvarjajo bolj pH-nevtralno okolje, kar preprečuje tanjšanje zobne sklenine.

– Da se izognete kariesu, se izogibajte preveč enostavnih sladkorjev ter uživajte vitamin A (rdeče in oranžno sadje ter zelenjava) in vitamin D (ribe, gobe ter mleko in mlečni izdelki).

– Vnetje dlesni (ki lahko zaradi razraščanja bakterij vodi v uničenje kosti, kamor je vsajen zob, zato zob izgubite) lahko preprečite, če uživate manj enostavnih ogljikovih hidratov ter več vlaknin, kalcija, vitaminov A, B in C in cinka.

– Da preprečite krvavenje dlesni oziroma posledično izgubo zob, se izogibajte kajenju in hrani, ki vsebuje veliko folne kisline, kot so temno zelena zelenjava in stročnice, ter vitamina C, kot so zelje in citrusi.

Ob vsem tem pa so seveda nadvse pomembna redna in pravilna ustna higiena, ki vključuje ščetkanje, nitkanje in uporabo ustne vode, ter redni obiski zobozdravnika.

zobje
promocijska fotografija

Če zob vseeno izpade …

Ne glede na razlog, zakaj vam je zob izpadel, je treba zob nadomestiti tako iz estetskih kot drugih, tudi zdravstvenih razlogov. Vedeti morate tudi to: če izgubite zob, je s tem ogrožena tudi stabilnost sosednjih zob, poleg tega lahko izgubite še kost.

Pred več kot 30 leti je zobozdravstvo razvilo način zamenjave korenine zoba z implantatom oz. zobnim vsadkom.

Prava rešitev je zobni vsadek

Implantat oziroma zobni vsadek je nadomestek iz titana, ki se uporablja za zamenjavo korenine zoba. Prispeva k izboljšanju fizičnega videza in sposobnosti žvečenja. Primeren je za paciente, ki so izgubili enega, več ali vse zobe.

Njegove glavne prednosti so:

– Implantati omogočajo naraven videz zob.

– Pomagajo ustaviti tudi proces resorpcije kosti, ki se zgodi, ko pacient izgubi cel zob, kar lahko spremeni videz obraza.

– Zobni vsadki lahko trajajo vse življenje.

– Ohranjanje strukture kosti.

– Ohranjanje okusa in kakovosti žvečenja.

Več oz. vse informacije najdete na spleti strani Dentalnega centra Tatalović, kjer implantacijo izvajata Peter Tatalović, dr. dent. med., MSc., ki je podiplomski študij zaključil na Univerzi Guglielmo Marconi v Rimu pod vodstvom prof. dr. U. Covanija, in Gašper FORTUNA, dr. dent. med, specialist oralne kirurgije.

zobje
promocijska fotografija

Če ste izgubili vse zobe, imate na voljo še eno rešitev

Ste že slišali za All-on-4? Gre za revolucionarno rešitev za popolno obnovo nasmeha, ki trajno poskrbi za nadomeščanje manjkajočih zob. Kirurško-protetična rešitev je primerna za popolnoma brezzobe posameznike oziroma posameznike, katerih zobe je treba izpuliti, saj zobozdravnikom omogoča, da nadomestijo celoten niz manjkajočih zob z uporabo samo štirih strateško nameščenih implantatov.

Glavne prednosti All-on-4 so:

Skrajšan čas zdravljenja, ker so potrebni le štirje implantati.

– Takojšnji rezultati oz. nadomestni zobje v roku 24 ur od operacije.

– All-on-4 pomaga ohraniti kost in preprečiti nadaljnjo izgubo kosti v čeljusti.

– Cenovna dostopnost.

– V nasprotju s snemnimi zobnimi protezami All-on-4 zagotavlja varno in stabilno osnovo za fiksno protezo in s tem optimalno udobje.

Tudi o All-on-4 izveste vse na spletni strani Dentalnega centra Tatalović.