Podpora Zoranu Jankoviću: Urška Klakočar Zupančič in Marta Kos nimata zadržkov

Slovenija 23. Avg 202206:42 > 09:02 9 komentarjev
Marta Kos, Urška Klakočar Zupančič
Borut Živulović/BOBO

Podpredsednici Gibanja Svobode se strinjata s podporo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću. Urška Klakočar Zupančič in Marta Kos pojasnjujeta, da zaupata premierju Robertu Golobu oziroma slovenski pravni državi.

Stranka Gibanje Svoboda o podpori aktualnemu ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću na prihajajočih županskih volitvah še ni odločala. Vendar vse kaže, da v stranki o tem ne bodo veliko razpravljali.

Premier in predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob je 11. avgusta povedal, da osebno vidi Jankovića kot najprimernejšega kandidata. Vodja poslanske skupine Gibanja Svoboda in nekdanji tržiški župan Borut Sajovic pa je julija v intervjuju za Večer dejal, da ima zaupanje v Jankovićevo delo. “Ljubljana je po njegovih mandatih drugačno mesto, gospod Janković uživa veliko naklonjenost med Ljubljančankami in Ljubljančani, in to je tisto, kar šteje. Formalne odločitve pa bodo seveda sprejeli organi stranke, ko bo čas za to,” je dejal.

Predvsem zaradi trditev tožilstva, da je Janković v primeru farmacevtka izkoristil stisko posameznice in izsilil spolne odnose, smo o podpori ljubljanskemu županu vprašali tudi podpredsednici stranke Urško Klakočar Zupančič, ki je tudi predsednica državnega zbora, in Marto Kos, ki bo strankina kandidatka za predsednico države.

Brez zadržkov

Podpredsednici, ki veljata za odločni zagovornici pravic žensk, sta nam odgovorili, da se s podporo strinjata.

“Nimam zadržkov, presoji dr. Goloba zaupam,” nam je konec prejšnjega tedna v SMS-sporočilu zaupala Klakočar Zupančič.

“Zoran Janković je veliko naredil za razvoj prestolnice,” pa je prek elektronske pošte odgovorila Marta Kos. “Z dobro ekipo sodelavcev je pustil pečat na mnogih področjih, če omenim samo arhitekturo, zeleni razvoj in kulturo. Ljubljana je v času njegovega županovanja postala izjemno mednarodno prepoznavna in je zasedla najboljša mesta na številnih svetovnih lestvicah – od najbolj zelenega in prijaznega mesta do najbolj varnega in tudi, ko gre za najbolj priznane turistične destinacije.”

Parada ponosa, zoran janković
Borut Živulovič/BOBO

Sodni postopek v primeru farmacevtka je bil zaključen, potem ko je sodišče zaradi zamude tožilstva uničilo prisluhe. Spletni portal Siol je pred volitvami objavil zapisnik zaslišanja domnevne žrtve, od katere je Janković po mnenju tožilstva zahteval spolne odnose v zameno za zaposlitev za nedoločen čas v občinskem podjetju Lekarna Ljubljana. Zapisnik povzema, da je bila v hudi materialni stiski in da se je ob srečanju z Jankovićem ves čas prepričevala, da bo na ta način otrokoma zagotovila streho nad glavo.

V zadnji izjavi za N1 Urška Klakočar Zupančič tega in drugih postopkov zoper Jankovića ni komentirala. Marta Kos pa nam je odgovorila, da zaupa v slovensko pravno državo. “Če bi se katerakoli od obtožb izkazala za resnično, bi ta ukrepala, kot je potrebno,” je dodala.

“Janković ima precej grehov na hrbtu”

Urška Klakočar Zupančič je bila v zadnjih mesecih zaradi svojega oblačenja in vedenja sama deležna komentarjev, ki jih je opisala kot skrajni seksizem. Na vprašanja o Zoranu Jankoviću je odgovarjala že pred tem, med zadnjo volilno kampanjo, saj je bil ljubljanski župan častni gost strankine konvencije. V oddaji N1 STUDIO je marca dejala, da bi bil na konvencijo povabljen tudi takratni premier Janez Janša, če bi bil župan glavnega mesta.

Dodala je, da ima Janković precej grehov na hrbtu, župana pa izberejo volilci. Dejala je, da se o grehih nobenega ne bo izrekala. “O zadevi farmacevtka pa bom rekla samo to, da se mi zdi nedopustno, da je eden od novičarskih portalov, Siol, objavil celotno ime in priimek žrtve. To je nekaj, kar se meni kot pravnici in sodnici zdi popolnoma nedopustno,” je poudarila in na voditeljevo dodatno vprašanje odvrnila, da je, če je Janković počel to, kar se mu očita, tudi to absolutno nedopustno.

Siol je v omenjenem članku res navedel ime domnevne žrtve, so pa to že prej storili tudi drugi mediji.

Zoran Janković, Robert Golob, Urška Klakočar Zupančič, Gibanje Svoboda
Borut Živulović/BOBO

Marta Kos sodelovala z Jankovićem

Marta Kos je okoli leta 2010, v času prvega Jankovičevega mandata, sodelovala z ljubljansko občino. Podjetje GKTI, katerega lastnica je bila skupaj s takratnim možem Aaronom Markom, je občinske uradnike učilo javnega nastopanja.

Sodelovala sta tudi, ko se je Janković leta 2011 podal v parlamentarno politiko. Takrat Janković kljub volilni zmagi ni postal premier, je pa njegova nekdanja stranka Pozitivna Slovenija oblast prevzela leta 2013. Vlada pod vodstvom Alenke Bratušek je nato Marto Kos imenovala za veleposlanico v Berlinu, Reporter pa je poročal, da je to zahteval Janković.

Lani je Marta Kos skupaj z drugimi ustanovila združenje Ona ve, ki želi s spodbujanjem žensk k javnemu nastopanju prispevati k večji enakosti žensk v državi. Kos je tudi zastopnica združenja.

Pet postopkov zaključenih, trije še ne

Janković na svoji spletni strani navaja, da je tožilstvo proti njemu sprožilo osem postopkov. V tistih petih, ki so že zaključeni, je bil pravnomočno oproščen obtožb. V primeru domnevnega izogibanja plačilu davkov pri prodaji Mercatorjevih delnic je bil oproščen na prvi stopnji, a odločitev ni pravnomočna, ker višje sodišče še ni odločilo o pritožbi tožilke.

V dveh primerih, povezanih z gradnjo centra v Stožicah, pa prvostopenjsko sojenje še poteka. Jankoviću in drugim tožilstvo očita oškodovanje evropskih sredstev in preslepitev bank ter nepravilnosti pri nakupu hladilnice.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa med drugim poteka sojenje Aleksandru Lenardu, nekdanjemu pooblaščencu za dostop do informacij javnega značaja na vrhovnem državnem tožilstvu. Tožilstvo naj bi mu očitalo, da je nezakonito ravnal z osebnimi podatki, ko je medijem pošiljal ovadbe zoper Jankovića.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje