Francoski kmet v solzah: Dnevi protestov so bili za nas zelo boleči (VIDEO)

N1 video 11. Apr 202312:33 0 komentarjev

Potem ko so na zahodu Francije pretekli mesec izbruhnili nasilni protesti zaradi gradnje namakalnega rezervoarja, je eden od tamkajšnjih kmetov s solzami v očeh za Reuters spregovoril o pritiskih, ki jih ustvarjajo nekateri nasprotniki projekta, in pozitivnih učinkih, ki bi jim jih lahko prinesel namakalni rezervoar. 

Pomanjkanje vode v največji kmetijski proizvajalki v Evropski uniji – Franciji – je po najhujši suši v zgodovini lanskega poletja in suhi zimi vroča tema. Prejšnji mesec smo pisali o nasilnih protestih na zahodu Francije, ki so izbruhnili zaradi gradnje namakalnega rezervoarja. Ta bi kmetom olajšal sušna obdobja, ki Francijo pestijo že od lanskega poletja.

“Dnevi, ko so potekali protesti, so bili za nas zelo boleči. Boleče je videti uničeno opremo, s katero opravljamo pošteno delo, in ljudi, ki jo uničujejo, to pa upravičujejo s tem, da bi tako moralo biti. Ne bi smelo biti tako. O tem bi se morali pogovarjati za mizo, ne z uničevanjem tujih orodij. Ali bom uničil sosedovo hišo, ker se ne strinjam z njim?” je novinarjem Reutersa dejal francoski kmet Emmanuel Villeneuve.

S solzami v očeh je spregovoril o gradnji namakalnega rezervoarja na zahodu Francije, ki je v javnosti sprožil polemike in nasilne proteste prejšnji mesec, v katerih je bilo ranjenih več ljudi. Tudi kmetje so takrat preživljali težke čase, je povedal, saj so jim protestniki uničili orodja. V čustveni izjavi je poudaril, da je proteste in odnos policistov spremljala tudi Liga za človekove pravice, a po njegovih besedah kmetov ni nihče vprašal, kako jim je. “Ko se lokalni otroci vrnejo iz šole in vprašajo, ali je res, da krademo vodo, je to popolnoma nevzdržno,” je še povedal kmet, ki ima 150 hektarjev pridelovalnih površin.

Villeneuve, tako kot mnogi zagovorniki projekta, trdi, da bi njegova kmetija od tega sistema imela pomembne koristi. Vidno pretresen govori o nasilnih protestih na tem območju, ki je postalo žarišče razprave o vodnih virih. “Brez tega rezervoarja se bo donosnost kmetije zmanjšala,” je poudaril.

Podporniki projekta pravijo, da bi rezervoar omogočil shranjevanje presežkov vode iz hladnejših in bolj vlažnih mesecev ter zmanjšal pritisk na vire poleti. Kritiki, ki tovrstne rezervoarje imenujejo megabazeni, pa trdijo, da bodo v korist nekaj kmetij odvzeli vodo drugim, medtem ko podnebne spremembe ogrožajo dostop do vode. Francija se namreč spopada s pomanjkanjem vode, rekordni suši, ki so jo imeli lani, je sledila zelo suha zima.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!