Francoski kmetje prvič po 150 letih prosili za dež

Svet 19. Mar 202314:45 0 komentarjev
Njiva
PROFIMEDIA

Prvič po 150 letih so se kmetje in katoliški duhovniki v mestu Perpignan na jugu Francije podali na procesijo in zavetnika kmetov prosili za dež. V že tako suhi regiji blizu španske meje je namreč v zadnjih mesecih padlo le malo dežja, zaloge podtalnice pa so izčrpane. Vlado v Parizu skrbi, da bo tudi letošnje leto tako sušno kot lansko.

Kmetje in katoliški duhovniki v mestu Perpignan na jugu Francije so zavetnika kmetov prosili za dež. Na cerkev v Perpignanu se je s prošnjo po procesiji za dež obrnil eden od tamkajšnjih vinogradnikov. “Dežuje povsod po Franciji, v moji regiji pa ne,” je potožil.

Procesija, ki oživlja vizigotsko tradicijo iz srednjega veka, je v soboto vodila od mestne katedrale skozi zgodovinska mestna vrata do reke Tet. Okoli sto udeležencev je s seboj nosilo relikvije svetega Galderika, zavetnika kmetov, in z njimi molilo v skoraj povsem suhi rečni strugi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Od začetka beleženja količine padavin v Franciji leta 1959 pozimi še nikoli ni padlo tako malo padavin kot to zimo, je sporočila vremenska služba Meteo France. To je povzročilo izjemno izsušitev tal, ki jih je že tako oslabila lanska poletna suša.

Meteorologi trdijo, da je neposreden vzrok za sušo območje visokega zračnega pritiska, ki je padavine več tednov zadrževalo stran od juga Francije. Po podatkih iz študije, ki jo je februarja predstavil francoski nacionalni center za znanstvene raziskave (CNRS), dvig temperature ozračja, ki je povezan s podnebnimi spremembami, povzroča širjenje območij visokega zračnega pritiska, kar ima za posledico vse hujše suše.

Nekateri departmaji, zlasti na jugu Francije, so zato že uvedli omejitve v porabi vode. Prepovedano je zalivanje vrtov in športnih stadionov, polnjenje bazenov ali pranje avtomobilov, kar je za ta letni čas nenavadna omejitev.

K varčevanju z vodo na nacionalni ravni je pozval tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. “Imamo suho zimo in v ključnem trenutku premalo dežja, da bi se naše zaloge podtalnice lahko napolnile,” je dejal in dodal, da je zato pomembno, da namesto kratkoročnega urejanja problema pomanjkanja vode v državi raje razmišljajo vnaprej.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!