V Franciji rekordno suha zima: deževalo ni že mesec dni

Svet 21. Feb 202320:49 0 komentarjev
dež, rosa, narava, lipa
Profimedia

V Franciji v zadnjih 31 dneh ni padla niti kaplja dežja, gre za najdaljše obdobje brez padavin, odkar so pred več kot šestimi desetletji začeli beležiti te podatke.

V Franciji se soočajo z najdaljšim zimskim obdobjem brez padavin, odkar so pred več kot šestimi desetletji začeli beležiti te podatke. Kot so danes pojasnili v nacionalni meteorološki službi, v državi v zadnjih 31 dneh ni padla niti kaplja dežja. Zaradi sušnih razmer je najbolj prizadet jug države.

Preberite še: Dramatični posnetki N1 v eni največjih rek blizu nas zmanjkuje vode

Potem ko so Francijo sušne razmere občutno prizadele že lansko poletje, pa je tokratno brezpadavinsko obdobje prineslo predvsem izrazito izsušitev tal. Kot navajajo vremenoslovci, so takšne razmere običajne za obdobje sredi aprila, pri čemer je še posebej prizadet jug države.

Čeprav padavine pričakujejo še v tem tednu, pa hkrati napovedujejo tudi enega najbolj suhih februarjev doslej.

Po podatkih vremenoslovcev je Francija zaradi dolgotrajne suše na udaru že od predlanskega poletja. Od avgusta 2021 so vsi meseci razen decembra 2021, junija 2022 in septembra 2022 beležili padavinski primanjkljaj.

Poleg pomanjkanja dežja pa je nižja kot običajno za ta letni čas tudi snežna odeja v gorah. Obdobje od septembra do marca pa je ključno za obnavljanje zalog vode iz stopljenega snega, so izpostavili.

Prvič v zgodovini merjenj so zaznali tudi dolg niz visokih povprečnih mesečnih temperatur. Temperature v državi povprečne vrednosti presegajo že zadnjih 12 mesecev, so še navedli.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!