Soočenje: ali država res ukinja upravne enote ali gre le za “kurjenje strahov”?

N1 video 23. Mar 202319:42 3 komentarji
Foto: Bobo/N1

Napoved reorganizacije upravnih enot, ki jo v okviru ministrstva za javno upravo (MJU) pripravlja koordinacijska skupina za reorganizacijo in modernizacijo upravnih enot, je močno razburila politiko na državni in lokalni ravni. Čeprav na MJU pojasnjujejo, da gre zgolj za prva izhodišča in da se upravne enote ne bodo zapirale, pa župani trdijo, da so bile lokalne skupnosti pri pripravi izhodišč spregledane. V oddaji N1 STUDIO so mnenja o tem soočili državni sekretar na ministrstvu za javno upravo, županja Ptuja in župan Kočevja.

Načrti ministrstva za javno upravo, ki želi reorganizirati delovanje upravnih enot po državi, so močno razburili lokalno in državno politiko. Interno gradivo, ki je zakrožilo po nekaterih lokalnih skupnostih, namreč predvideva, da bi se število upravnih enot s trenutnih 58 zmanjšalo na 12. Temu predlogu ostro nasprotujejo v opozicijskih strankah SDS in NSi, nenaklonjenost predlogu pa izrekajo tudi v koalicijski SD.

Še najbolj pa predlogu nasprotujejo župani in županje slovenskih občin, ki trdijo, da na predlagane spremembe nikakor ne morejo pristati. Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek (SD) je poudarila, da župani oziroma lokalne skupnosti pri pripravi izhodišč predlaganih sprememb niso bili vključeni in da se tovrstni predlogi ne morejo sprejemati v pisarnah brez poznavanja razmer na terenu. “Pozivamo k dialogu in da bodo tudi župani vključeni vanj. Govorijo o povečanju učinkovitosti, pa nikjer ni opredeljenih kriterijev, po katerih bo ta učinkovitost merjena,” je dejala.

Da so bili župani izključeni iz tega postopka, je potrdil tudi kočevski župan Vladimir Prebilič, ki meni, da so predlagane spremembe zastavljene napačno. “Upravne enote na periferiji bodo postale zgolj vložišča za večje upravne enote. Tukaj gre za centralizacijo v naši državi,” je dejal.

S stališči obeh županov pa se ne strinja državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič, ki je njune navedbe označil za “kurjenje strahu”.

Ptujska županja Gajšek je državnega sekretarja Trbiča pozvala, da če si na ministrstvu želijo tvornega sodelovanja, naj pridejo na teren in se z župani usedejo za mizo. “Potem lahko rečete, da so lokalne skupnosti vključene, zdaj trenutno niso, ker dobivamo informacije iz medijev. Župani smo tisti, ki poznamo teren in poznamo potrebe naših občank in občanov,” je poudarila. Pri teh besedah jo je podprl tudi Prebilič, državni sekretar pa je njune navedbe označil za zavajajoče. Kako je potekal oster besedni spopad, si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Vladimir Prebilič sicer verjame, da je šlo pri predlaganem osnutku zgolj za delovno verzijo, a da jih je ta močno vznemiril, pri pripravi izhodišč pa bi, še preden bi ta prišla v javnost, morali sodelovati tudi župani. Trbič je izpostavil, da bo imela glavno besedo stroka, da so šli pri sestavi strokovnega sveta “zelo široko” in da so občinska združenja pozvali, naj aktivno sodelujejo. “Ne se izgovarjati na stroko, ker navsezadnje je vse politično delovanje, tudi ta odločitev bo na koncu politična,” mu je odvrnila Nuška Gajšek.

Reorganizacija upravnih enot pa je poskrbela tudi za napetost v koaliciji, saj stranka SD nasprotuje predlaganim spremembam in je na istem bregu kot opozicijske stranke, Levica pa podpira Gibanje Svoboda, od koder prihaja ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Nuška Gajšek, ki je sicer izvoljena članica predsedstva stranke SD, je zatrdila, da na lokalnem nivoju politike delitev na leve in desne ne obstaja in dodala: “Ne želim oškodovati ljudi, ki so me izvolili, samo zato, da bi ugajala koalicijskim partnerjem!”

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Oddajo lahko tudi poslušate.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje