Urška Klakočar Zupančič: Če bi bila na mestu Dominike Švarc Pipan, bi odstopila

Urška Klakočar Zupančič in Dominika Švarc Pipan
Urška Klakočar Zupančič in Dominika Švarc Pipan. (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Predsednica državnega zbora iz vrst Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič je v posebnem pogovoru za N1 komentirala najresnejšo koalicijsko krizo doslej in burno dogajanje na sredinem koalicijskem vrhu. Kot pravi, razume premierja Roberta Goloba, da si je za odločitev o usodi pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan vzel še nekaj dni časa. Bi pa sama na njenem mestu s položaja odstopila. Pa je lahko zaradi Golobovega odlašanja ogrožena tudi koalicija? In kaj pravi na besede predsednice republike Nataše Pirc Musar za N1, da je vladno neupoštevanje ustavne odločbe o sodniških plačah "pravno huliganstvo"?

Po informacijah N1 je bilo na sredinem koalicijskem vrhu, ki so se ga udeležili številni ministri in poslanci koalicije, precej napeto.

Socialni demokrati, ki so svoji pravosodni ministrici Dominiki Švarc Pipan zaradi objektivne odgovornosti pri spornem nakupu stavbe na Litijski cesti odrekli podporo, od premierja Roberta Goloba pa pričakujejo, da jo bo odslovil, na omenjeni sestanek skoraj niso prišli.

Golobu so namreč pred začetkom sporočili, da koalicijski vrh nima veliko smisla, če predsednik vlade ne upošteva volje koalicijskih partnerjev. Na sporočilo premier ni odgovoril, predstavniki SD so se vrha s precejšnjo zamudo vendarle udeležili in že takoj na začetku ponovili svoje pomisleke.

Premier pa jim je po besedah naših virov zabrusil, da se jim ne bo pustil izsiljevati in da lahko – glede na to, da je sam na njihovo odločitev o pravosodni ministrici čakal deset dni – zdaj tudi oni še nekoliko počakajo.

Sestanek vlade in koalicijskih poslancev
Foto: Borut Živulović/BOBO

Tudi o tem smo v posebnem pogovoru za N1 povprašali predsednico državnega zbora iz vrst Svobode Urško Klakočar Zupančič, ki je na sredinem vrhu sedela ob premierju Golobu in njegovo razmišljanje podprla.

Enako je storila tudi danes: “Mislim, da je korektno, da ima premier v primeru hudih obtožb o velikih nepravilnostih, morda celo kaznivih dejanjih, dovolj časa, da razmisli, dobi podatke, se pogovori, tudi z ministrico, in pride zadevi do dna, da lahko sprejme odločitev, ki bo najboljša za vlado.” Kot je dodala, je Golob ravnal premišljeno.

Zadeva je sicer že v predkazenskem postopku, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) s pravosodnega ministrstva odnaša dokumentacijo, nakup stavbe preiskuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Zato smo predsednico državnega zbora kot pravnico in nekdanjo sodnico povprašali, zakaj se ji zdi prav, da zadevo zdaj raziskujeta tudi premier in pravosodna ministrica, ki je sporno pogodbo tudi podpisala.

“To je tako, kot bi Nixon ostal na položaju zato, da razčisti afero Watergate,” je mogoče ob tem slišati iz SD. Kaj na to odgovarja Klakočar Zupančič, pa v spodnjem posnetku.

Urška Klakočar Zupančič sicer ni želela oceniti, ali bi morala Dominika Švarc Pipan, ki je objektivno odgovornost priznala, odstopiti s položaja. Je pa povedala, kako bi ravnala sama: “Jaz bi tudi vsekakor želela razčistiti in stvarem priti – kolikor je mogoče – v kratkem času do dna. Nato pa bi se odločila, da te odgovorne funkcije ne morem več opravljati in bi jo zapustila. Bi pa pred tem zagotovo želela ohraniti dobro ime in verjamem, da to želi tudi ministrica.”

Vprašali smo jo tudi, ali napetosti med Robertom Golobom in Socialnimi demokrati že vplivajo na delovanje državnega zbora in ali lahko zadeva ogrozi koalicijo.

Predsednica državnega zbora je komentirala tudi protest sodnikov in stavko državnih tožilcev. Razlog je neuresničena odločba ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da so plače sodnikov in s tem tožilcev prenizke in torej neustavne. Vlada pa vztraja, da bo vse plače v javnem sektorju reševala skupaj, na krovnih pogajanjih. Nataša Pirc Musar, predsednica republike in velika zaveznica ter prijateljica Urške Klakočar Zupančič, je ravnanje vlade v intervjuju za N1 označila kot pravno huliganstvo.

Klakočar Zupančič pravi, da takšnih besed ne bi uporabila. Zakaj ne?

Pogovor z Urško Klakočar Zupančič smo opravili kmalu po burnem dogajanju na seji državnega zbora, na kateri se je zapletla v besedni spopad s Pavlom Ruparjem in nanj tudi povzdignila glas. Več o tem v članku Zavrelo v parlamentu. Klakočar Zupančič za N1: Rupar je bil izjemno žaljiv.

Kako odgovarja na očitke SDS, da se je “drla kot nevzgojena smrklja”, pa v spodnjem posnetku.